Annons:

Blankaholm ska bli navet mellan Oskarshamn och Västervik

Vad krävs för att besöksnäringen i Blankaholm ska utvecklas?

Blankaholm ska bli navet mellan Oskarshamn och Västervik

Tillsammans med regionförbundet har Västervik och Oskarshamn kommit överens om ett unikt samarbete över kommungränserna, när det gäller orterna Blankaholm och Misterhult. Två orter som ligger nära varandra men i var sin kommun.

Annons:

Två mindre orter ligger nära varandra, men i olika kommuner. I den ena orten har både macken och affären lagt ner (Misterhult), medan det i den andra finns det kvar en lanthandel (Blankaholm). Det är redan så att flera personer som bor i Misterhult reser till Blankaholm för att handla. Men vad kan kommunerna göra för att möjliggöra att orterna utvecklas tillsammans.

- Lösningen måste vara gemensam, säger Malin Ohlsson, landsbygdsutvecklare i Västerviks kommun.

I ett nytt projekt där både Västervik och Oskarshamns kommuner går in med 150 000 kronor vardera vilket även Regionförbundet gör samt att Tillväxtverket satsar en miljon kronor, ska man se vad kommunerna kan göra för att möjliggöra en landsbygdsutveckling.

- Vilka utmaningar måste vi komma förbi för att kunna utveckla både skärgården och besöksnäringen i de båda orterna, säger Malin Ohlsson.

Blankaholm är idag ett litet nav för den delen av länet, där de båda orterna ligger.

- Här är det glesbefolkat och det finns väldigt lite service, men den går att utveckla så att Blankaholm kan bli ett större nav i framtiden, säger Malin Ohlsson.

Hon tänker att paket från flera olika paketdistributörer ska kunna avhämtas i Blankaholms lanthandel, både av personer som bor på orten men även i Misterhult, även om det är en annan kommun.

- Men det kommer att ta lite tid, säger Malin.

 

Arbeta över gränserna

Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västervik tycker att det är ett bra exempel på hur det går att jobba över gränserna.

- Det är ett oerhört spännande projekt som jag kommer att följa nära. Framförallt är det ett landsbygds-och skärgårdsprojekt som jag ser fram emot, säger Dan Nilsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt