Annons:

Dags för första festivalen med späckat program:

Snart inleds barn- och ungdomsfestivalen "Vimmerby Berättar" i Vimmerby. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Dags för första festivalen med späckat program: "Kan utvecklas till något stort"

Det är ett program med attityd. Den första upplagan av litteraturfestivalen "Vimmerby Berättar" innehåller allt och lite till.
– Det är en jättepositiv känsla inför festivalen, säger projektledaren Erica Månsson.

Annons:

Som en del i att Vimmerby ska bli en regional litterär nod arrangeras nu för första gången barn- och ungdomslitteraturfestivalen "Vimmerby Berättar". Festivalen pågår i Vimmerby mellan den 17 och 19 oktober. I programmet för de tre dagarna finns bland annat deckardrottningen Emelie Schepp, populäre Mark Levengood och framgångsrike simmerskan Therese Alshammar som ska berätta om sina nya bok. 

Det bjuds på författarsamtal, teater, workshops, läsprojekt och föreläsningar på fem fasta scener under de tre dagarna. Totalt innehåller programmet cirka 75 olika punkter.

– Jag har en jättepositiv känsla. Det är många människor som är inblandade och alla är entuastiska. Tältet på torget är precis på plats och det känns jättekul, säger Erica Månsson, projektledare för festivalen.

Hon tycker att man har fått till ett brett och spännande program.

– Jag tycker att det är ett stort och intressant program, där det finns något för alla. Det är bra föredragshållare, lite pysselaktiviteter, författarbesök, workshops och många spännande författarämnen, säger hon.

Har svårt att välja

Erica Månsson hade svårt att välja när vi bad henne plocka fram några av de delar hon såg mest fram emot.

– Oj, det finns många olika saker och det beror på vad man är ute efter. Jag tror att after work-kvällen med Amanda Karlsson och Emelie Schepp kommer bli väldigt bra. Man kan köpa vin och det blir nog lite lättsamt och ett spännande samtal mellan dem. Amanda Karlsson är känd som grundare till Mordpodden och Emelie Schepp är en nationellt känd författare, säger hon och fortsätter:

– Det tror jag blir jättebra. Sedan kommer det vara en animationsverkstad i tältet på torget, vilket är en öppen aktivitet, där man får prova på att göra animeringar. Det kan bli jättekul. Therese Alshammar kommer dra jättemycket, även Mark Levengood. Elias och Agnes Våhlund har vi också.

I grunden är det en barn- och ungdomsfestival, men det kommer finnas något för alla, tror hon.

– Det blir ett spännande arrangemang med ett brett program för alla smaker. Vi ser redan att det finns ett jättestort intresse för vissa av programpunkterna. Det är flera väldigt spännande föreläsningar med Linnéuniversitet och Marit Thörnqvist kommer till Näs.

Hur mycket folk hoppas ni på?

– Det här är första gången, så det är lite oklart vad man kan förvänta sig. Vi har fått mycket förfrågningar och jag tror att det blir jättebra.

"Kommunen sköter det praktiska"

De fem fasta scenerna under "Vimmerby Berättar" är Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby stadshotell, Vimmerby bokhandel, biblioteket och Kulturskolan. På torget blir det aktivitetstält och även en del hållpunkter kommer att vara i Plenisalen.

Statens Kulturråd har stöttat projektet med 150 000 kronor. Även Region Kalmar län, Sparbanksstiftelsen, Linnéuniversitet samt Raben & Sjögren finns med och finansierar. Någon totalbudget är dock svår att säga, menar Erica Månsson.

– Vi har inte beräknat det men man kan väl säga att det är 200 000 kronor plus regionens insats och kommunens arbetsinsats. Vimmerby kommun går in med massa arbete och har skött det praktiska.

Vad tror du blir vinningen?

– Vinningen blir att Vimmerby etablerar sig ytterligare som centrum för barn- och ungdomslitteratur. Vimmerby förstärker sitt varumärke både hos allmänheten, fackmänniskor, bibliotekarier och forskare, säger hon och fortsätter:

– Det är också en vinning i att det händer något kul off season i Vimmerby, det blir ett höstevent för Vimmerbyborna. 

Slå internationellt?

Förhoppningen är att "Vimmerby Berättar" ska växa ordentligt.

– Vi tror också att det här på sikt kan utvecklas till en internationell barn- och ungdomslitteraturfestival. Det finns väldigt många litteraturfestivaler i världen, men ingen etablerad inriktad på barn och ungdomar.

Det kommer gå att följa en blogg om festivalen på våra sajter. Bloggen hittar du här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt