Annons:

Åbros julöl inget fast inslag på Systemet i år heller:

Lennarth Anemyr berättar om Åbros nya julöl. Foto: Åbro Bryggeri/Pressbild

Åbros julöl inget fast inslag på Systemet i år heller: "Baseras på volymen"

2016 försvann Åbro Bryggeris julöl från Systembolagets ordinarie sortiment. I år finns det i beställningssortimentet – men inte ute i de olika butikerna.
– Förhoppningen är förstås att vi ska finnas med där, så är det, säger bryggmästaren Lennarth Anemyr.

Annons:

För tre år sedan blev Åbro Bryggeris julöl bortplockat från Systembolagets sortiment. "Det är en besvikelse", sa Åbros bryggmästare Lennarth Anemyr den gången.

Inte i år heller kommer julprodukten att finnas i Systembolagets ordinarie sortimentet.

– Det har varit till och från och lite från år till år. Det är Systembolaget som bestämmer och de baserar det på volymen man säljer. Vi tillhör de större bryggerierna och då har de högre krav för volymen för det ordinarie sortimentet, säger Lennarth Anemyr.

Förra året fanns Åbro inte med alls, men i år kommer deras julöl finnas med i beställningssortimentet. Det innebär att man kan efterfråga Åbros julöl och sedan beställs produkten till bolaget. 

– Julölet innebär inga större volymer för oss, men det är framför allt en tradition att ha det på Systembolaget. Intresset finns från konsumenternas sida och det är absolut viktigt för oss. Vi hoppas på volymer i år, så vi kan komma in i sortimentet igen nästa år. 

"Utmärkt till mat"

Julölet kommer dock att kunna köpas på restauranger i bland annat Vimmerby. Så här beskriver bryggmästaren årets upplaga:

– Vi förändrar julölet från år till år och den här julölen kan man med fördel dricka till mat. Den är inte så humlerik som en julöl kan vara och vi tycker att den här är utmärkt att dricka till mat. Det är en maltig, lite halvtorr smak där man kan uppleva chokladtoner. Det är en eftersmak av diskret humlebeska, säger Anemyr och fortsätter:

– Vi försöker göra en öl som tilltalar så många som möjligt och är mottaglig för alla. Det ska vara en öl som alla kan dricka utan att det blir för mycket.

Om Åbros julöl återvänder till Systembolaget 2020 är förstås för tidigt att säga.

– Vår förhoppning är att bli en del av sortimentet, så är det förstås. Men allt handlar om volymerna vi säljer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt