Annons:

  • Hultsfred och Vimmerby satsar mest i länet på sina kuturskolor

    Hultsfred och Vimmerby är de kommuner i Kalmar län som satsar mest pengar på sina kulturskolor, beräknat per kommuninvånare. Foto: Micael Rundberg

  • Hultsfred och Vimmerby satsar mest i länet på sina kuturskolor

Hultsfred och Vimmerby satsar mest i länet på sina kuturskolor

Hultsfred och Vimmerby ligger i topp i länet när man tittar på hur mycket pengar per kommuninvånare som satsas på kulturskolan.

Annons:

Kommunernas nettokostnad för musik- och kulturskolan varierar kraftigt. Enligt nya siffror för 2018 från myndigheten Kulturanalys, som nyhetsbyrån Sirén har sammanställt, hamnar Orsa i topp med 690 kronor per invånare.  Rikssnittet är 260 kronor per invånare, men i ett tiotal kommuner ligger nettokostnaden på under hundralappen för 2018. En av dem är Högsby med 96 kronor per kommuninvånare. Med det ligger man lägst i Kalmar län.

Hultsfred och Vimmerby i topp

Högst upp på listan i Kalmar län ligger Hultsfreds kommun med 408 kronor per invånare, följt av Vimmerby kommun som lägger 336 kronor per invånare på kulturskolan. Västervik ligger på sjätte plats med 276 kronor.

Landets kommuners totala nettokostnad för kulturskolan är 2,7 miljarder kronor.

– Vi vet att det är många kulturskolor som planerar besparingar nästa år. Det finns till och med hot om nedläggningar. Det som oroar oss med besparingarna är att det leder till alldeles för stora skillnader mellan barn i olika kommuner, säger Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren till Nyhetsbyrån Siren.

Kulturskolerådet är en ideell förening där kommuner samverkar kring kulturskoleverksamhet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt