Annons:

Tindered riskerar högt vite för svartbygge

Tindered Lantkök riskerar att få betala 50 000 kronor i vite för att ha uppfört en brygga på ett strandskyddat område. Det är Länsstyrelsen i Kalmar län som har fattat beslutet. Paret Hjalmarsson som äger marken delar inte Länsstyrelsens uppfattning.

Annons:

Tindered Lantkök ägs och drivs av Annette Hjalmarsson och marken ägs av Annette och hennes man Harald Hjalmarsson. Länsstyrelsen fick in en anmälan gällande en nyuppförd brygga på fastigheten och gjorde platsbesök i oktober 2019.

Länsstyrelsen anser att bryggan ska betecknas som svartbygge och förlägger Tindereds Lantkök att riva bryggan senast 18 månader efter att länsstyrelsens beslut vunnit laga kraft. Om detta inte görs kommer det att förpliktigas med 50 000 i vite.

"Har funnits en brygga"

Enligt uppgift från Tindered Lantkök har det funnits en brygga på platsen sedan tidigare. Länsstyrelsen som granskat flygfoton tagna från 1960-talet och framåt menar att det inte funnits någon brygga där tidigare.

Harald Hjalmarsson, välkänd moderat politiker i Västervik, är delägare av marken och menar att länsstyrelsens beskrivning inte är rätt.

– Vi delar inte länsstyrelsens uppfattning om att det inte funnits någon brygga där tidigare. Vår mening är att det har funnits en brygga där sedan urminnestider, säger han.

Fastighetsägarna har svarat länsstyrelsen att den nya bryggan uppfördes våren 2017 och inga tillstånd eller dispenser söktes då det bedömdes att så inte krävdes. Platsen är historisk som användes till tvätt och det har funnits en brygga på platsen sedan lång tid tillbaka som kan ses på flygfoton från 1960-talet.

Syftet med bryggan är inte privat bruk utan för att allmänheten ska kunna vistas på platsen och bland annat bada där. Man menar också att hela området är publikt med vandringsleder, utemöbler, badmöjligheter och toaletter som är fritt att utnyttja.

Uppfördes fel tid på året

Länsstyrelsen har reagerat på att arbetet är gjort under en period då fiskar leker och fåglar häckar. Dessutom menar länsstyrelsen att om ett bygglov lämnats in skulle man ha reagerat på flytbryggans bredd för att minimera skuggpåverkan.

Att fastighetsägarna välkomnar allmänheten att bada i vattnet och bada i badtunna ändrar inte länsstyrelsens uppfattning.

Länsstyrelsens bedömning är att anläggningens utformning gör att den avhåller allmänheten från att passera.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt