Annons:

  • Brevikskolans elever åt Nobelmiddag

    Anni Skogh tillförordnad rektor på Brevikskolan

  • Brevikskolans elever åt Nobelmiddag

    Einar Hörnell klass 3 A Brevikskolan i Västervik

  • Brevikskolans elever åt Nobelmiddag

    Elevernas Nobelforskning.

Brevikskolans elever åt Nobelmiddag

Det har blivit tradition för Brevikskolan att eleverna får äta Nobelmiddag i skolan den 10 december. I år har dessutom alla elever, från förskolan till årskurs sex tagit reda på fakta om Alfred Nobel och vad han åstadkom i sitt liv. En del elever har också fått låta tanken sväva fritt för att göra nya upptäckter som ska gagna mänskligheten.

Annons:

Idag den tionde december är det Nobeldagen. Det är den dagen som Nobelpriset delas ut. För eleverna i Brevikskolan är det en speciell dag då de får äta en god lunch med chokladpudding till efterrätt. Skolans tillförordnade rektor Anni Skogh berättar om dagen och vilka förberedelser som skolan har gjort.

- Målsättningen är att alla elever ska veta någonting mer om Alfred Nobel och Nobelpriset, än de visste innan de började att arbeta med Nobelpriset, för en vecka sedan.

Alla klasser, från förskola till sjätte klass har gjort arbeten som nu ställs ut i matsalen. Eleverna har studerat litteraturpriset, medicin- fysik- och kemipriset samt fredspriset.

- En del elever har fått jobba med svensk arkitektur och ingenjörskonst. De har fått bygga kända byggnader i Sverige och visat upp dem, säger Anni Skogh.

Byggnaderna som eleverna har gjort är riksdagshuset, Stockholms slott och Globen. Men här finns även mer lokala byggnader som Anvedebobron och Slottsholmen. Mer udda är kanske varuhuset i Ullared.

Några elever har också fått möjligheten att tänka fritt för att skapa nya uppfinningar.

- Någon har byggt en rymdraket och andra har hittat på andra mindre nya uppfinningar.

Skapade dynamiten

Einar Hörnell som går i klass 3 A har läst och forskat om Alfred Nobel.

Vad vet du om Alfred Nobel?

- Han uppfann dynamiten och hans bror dog när de gjorde ett experiment med dynamit, säger Einar Hörnell.

Många elever och lärare hade klätt sig fina för att det var Nobeldagen idag.

- Vi har pratat om det och det är upp till varje elev att klä sig i de kläder som de känner sig fina i, säger Anni Skogh.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt