Annons:

  • Vem ska ha rätt till gymnasiets skolbibliotek?

    Lova Cederström och Jonathan Sager, ledamöter i Västerviks gymnasiums elevråd.

  • Vem ska ha rätt till gymnasiets skolbibliotek?

    Jörgen Jonsson gymnasiechef.

Vem ska ha rätt till gymnasiets skolbibliotek?

Delar av elevrådet vill värna om Västerviks gymnasiums skolbibliotek, inga andra än eleverna ska få tillgång till det utrymmet. Medan skolledningen utreder om även elever som går på Komvux och läser SFI också ska få ha tillgång till skolbiblioteket.

Annons:

Två styrelseledamöter för elevrådet på Västerviks gymnasium, Lova Cegerström och Jonathan Sager, menar att skolbiblioteket bara ska vara en plats dit elever som läser på Västerviks gymnasium ska ha tillträde till. Anledningen till att de vill protestera mot skolledningens beslut att utreda frågan om att även Komvux och SFI elever ska få tillträde till biblioteket ligger i någon form av rädsla.

- Många elever blir osäkra om andra också får komma in dit. Det har varit en lugn plats att studera i, säger Lova Cederström.

Hon tycker också att om fler elever tillåts komma in i skolbiblioteket blir det också färre sittplatser till de som vill studera.

Jonathan Seger säger att det han är orolig för är de bråk som uppstått i gymnasiets lokaler de senaste månaderna, där framförallt Komvux- eleverna varit inblandade.

Har ni haft väktare inne på gymnasiet den här terminen?

- Nej men vi har fått sms om att polis varit på skolan för att ta hand om bråkiga Komvux – elever.

Jörgen Jonsson Gymnasiechef för Västerviks gymnasium håller inte med om det påståendet.

- Vecka 43 hade vi ett bråk utanför skolan då polis kallades till gymnasiet. Det var två eller tre vuxenelever som kom i handgemäng, säger han.

Några fler bråk har inte inträffat i eller i anslutning till skolan under höstterminen.

Jörgen Jonsson vill också vara tydlig med att det inte inträffar fler incidenter vid Västerviks gymnasium den höstterminen än tidigare. Han pekar också på att skolans trygghetsundersökning inte visar att eleverna känner sig otrygga.

- Vår skolsköterska har haft hälsosamtal med alla elever som börjat årskurs ett och där har det inte framkommit någon oro.

Jonathan Sager menar att eleverna inte fyllde i trygghetsanalysen inte fylldes i seriöst av skolans elever.

- De var trötta på att fylla i alla enkäter som de ska fylla i. Det hade varit minst fyra enkäter till att fylla i den veckan.

Utreder efter frågan

Komvux och SFI flyttade in i Västerviks gymnasiums lokaler under hösten.

- Innan de flyttade hit fick vi ett önskemål om de eleverna skulle få tillgång till skolbiblioteket, säger Jörgen Jonsson.

Under slutet av november och december har gymnasiet startat en utredning om Komvux och SFI elever ska få ha tillgång till biblioteket.

- Jag samlade några lärare från gymnasiet och några lärare från Komvux som fick göra en SWOT-analys över fördelar och nackdelar de kunde se med att fler fick tillträde till biblioteket.

Senare gjordes en liknande analys då med elever från de olika grupper.

- Nästa steg blir att vi har en sittning med lärare och elever i början av nästa termin. Därefter ser vi vad som har kommit fram. Ytterst är det jag som gymnasiechef som fattar beslutet, säger Jörgen Jonsson.

Jonathan Sager anser att gymnasieledningen inte har gymnasieelevernas önskan i åtanke när man funderar på att tillåta alla elever, även Komvux att få tillgång till skolbiblioteket. Han menar att det ska vara skillnad på elever.

Att olika elevgrupper inte ska få samma möjlighet till studier är inte en åsikt som Jörgen Jonsson delar.

- Alla människor har lika värde och alla människor har rätt till utbildning. Vi kan inte neka någon en utbildning då går vi på varje mina vi kan i diskrimineringslagstiftningen, säger Jörgen Jonsson.

 

 

 

 

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt