Annons:

Naturskyddsföreningen yttrar sig om FÖP av Tändsticksberget och Lögarberget

I ekarna i Tändsticksområdet och Lögarbergen har man hittat läderbagge, en rödlistad och sällsynt art.

Naturskyddsföreningen yttrar sig om FÖP av Tändsticksberget och Lögarberget

Naturskyddsföreningen i Tjust skriver i sitt yttrande till Västerviks kommun om planerna att göra en fördjupad Översiktsplan för Tändsticksberget, Lögarebergen hagmarkerna och området öster om Tuvan och de sammanhängande markerna där emellan att få städer har ett så attraktivt och lättillgängligt strövområde alldeles nära stadskärnan. Därför avstyrker de att fortsatta planer på bebyggelse fortsätter.

Annons:

Naturskyddsföreningen i Tjust skriver att flera nyckelbiotoper  med betydande värden för flora och fauna finns i området som Västerviks kommun har startat en fördjupad översiktsplan (FÖP) för.

- Den senaste tiden har Norrlandet, Piperskärr och områdena mot Gudingen och Gränsö kanal exploaterats kraftigt och en ny förtätning planeras vid Tuvan, skriver Naturskyddsföreningen.

I takt med kommunens exploatering av södra Norrlandet oroar sig Svenska Naturskyddsföreningen att även arealer med delvis mycket höga natur-och kulturvärden kommer att bebyggas. Därför har föreningen låtit göra en inventering av naturvärdena i området, där ett stort antal rödlistade arter har hittas, däribland skalbaggen läderbagge. En sällsynt art som fick Karlskrona kommun att justera planerna för en ny sjukhusbyggnad.

Aktionsgrupp

En aktionsgrupp kring Tändsticksberget har flera gånger bjudit in kommunens politiker att på plats bekanta sig med de högkvalitativa strövområdena med sina stora naturvärden.

- I en kommun med uttalade ambitioner att marknadsföra de stora naturvärdena i Tjust, rimmar det illa att exploatera det lilla som finns kvar av obebyggda naturområden på södra Norrlandet. Naturskyddsföreningen i Tjust avstyrker bestämt och med gott underlag kommunens planer på fortsatt exploatering av det beskrivna området, skriver Naturskyddsföreningen i Tjust i sitt yttrande.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt