Annons:

Psykologen om årets julklapp:

Mobillådan är årets julklapp och psykologen Anders Rönnberg tror att den kan fylla en funktion. Foto: Josefine Antonsson

Psykologen om årets julklapp: "Kan vara en bra hjälp"

Mobillådan – en slags parkeringsplats för mobilen – är årets julklapp 2019. 
– Det är viktigt att ha förmågan att lägga undan mobiltelefonen vid vissa tillfällen. Här kan mobillådan vara en bra hjälp, säger Anders Rönnberg, psykolog vid Barn- och ungdomshälsan i Kalmar län.

Annons:

För 32:a året utsåg HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut, i november årets julklapp. Den här gången blev det mobillådan, alltså en låda att förvara mobiltelefoner i. Mobillådan är ett bra hjälpmedel då man vill lägga ifrån sig mobilen för att exempelvis läsa en bok, sova eller umgås med familjen.

Speciella mobillådor finns att köpa i handeln, men lådan kan lika gärna tillverkas av till exempel en skokartong.    

Snittar över tre timmar 

Enligt HUI Research har 92 procent av befolkningen över 11 år en smart mobiltelefon och i snitt spenderar vi över tre timmar om dagen framför skärmar. I sitt jobb som psykolog möter Anders Rönnberg då och då familjer som upplever att skärmarna blivit ett problem. Han tycker att det är viktigt att vi har förmågan att lägga undan våra telefoner – och att vi är medvetna om att många appar är skapade för att göra oss beroende. 

– Det finns otroligt många fantastiska saker vi kan göra med våra telefoner. Men om skärmtiden går ut över hur vi mår, eller hindrar oss att göra annat vi vill göra, kan det vara ett problem.

Hans tips till den som upplever att det blir för mycket skärmtid är att först och främst fundera kring på vilket sätt man använder sin mobil och andra skärmar. Vilken del av användandet behöver minska?

– Sedan brukar jag tipsa om att öka det man vill ha i sitt liv snarare än att minska det man inte vill ha. Kanske vill du ha mer tid med familj och vänner, eller motionera mer? Börja med att boka in det i stället för att fokusera på att minska skärmtiden

Josefine Antonsson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt julmagasin. Hela magasinet kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt