Annons:

Skjutningar och sprängningar oroade kungen i jultalet

Foto: MostPhotos

Skjutningar och sprängningar oroade kungen i jultalet

Brottsligheten, klimatet och kungahusets storlek. Det var tre av de ämnen som kung Carl XVI Gustaf tog upp i sitt traditionsenliga jultal i Sveriges Radio P1 på juldagen.

Annons:

Ökningen av det dödliga skjutvapenvåldet är något som bekymrar kung Carl XVI Gustaf, och i sitt jultal på juldagen lyfte han fram brottsligheten som en av framtidens utmaningar.

– 20-talet är fortfarande ett oskrivet blad. Vi vet att vi står inför utmaningar, både här hemma i Sverige och i vårt närområde och globalt. Vi ser hur brottslighet av olika slag skapar otrygghet i vårt samhälle. Sprängningar och skjutningar väcker oro hos allmänheten. En oro som delas av mig och min familj, sade han.

Kungen passade i sammanhanget på att ändå lyfta fram den känsla av framtidstro som han tycker ha förstärkts under de möten han haft med bland annat poliser, tulltjänstemän och soldater under året.

– Det är människor som arbetar hårt för andras trygghet och säkerhet. Ibland under mycket krävande villkor. Deras pliktkänsla är en ovärderlig tillgång för vårt land, menade kungen.

Oroas över klimatförändringar 

Ett annat område som bekymrar kungen är vår miljö i allmänhet och rapporterna om klimatförändringar i synnerhet.

– Värmeböljor och översvämningar som tidigare förekom kanske en gång per sekel, börjar nu inträffa regelbundet, med allvarliga konsekvenser för bland annat mat- och vattenförsörjning. Det gäller inte minst de fattigare delarna av världen, säger han.

Han lyfte även ett nära exempel.

– I Sverige har torrt och varmt väder gynnat granbarkborren – en liten skalbagge som orsakar stora skador på våra granskogar. I ett förändrat klimat kan risken för angrepp komma att öka.

Kungahuset blir mindre 

En av årets största nyheter som levererades från hovet var den då kungen meddelade att kungahuset skulle bli mindre.

Det var i början av oktober som kungen meddelade sitt beslut att fem av hans barnbarn, Madeleines barn och Carl Philips barn, inte längre skulle tillhöra kungahuset, även om de fortsatt är en del av kungafamiljen.

Barnen fråntas apanaget och blir inte skyldiga att representera kungahuset. 

I sitt jultal sa kungen att beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige.

– För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid, sa kungen,

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt