Annons:

Så många anmälde misshandel i parrelation i kommunen

Jul och nyår är tider då anmälningarna om misshandel i nära relationer tyvärr ökar. Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistik från Brå, och bland kommunerna i vår region sticker Vimmerby ut.

Annons:

De senaste tre åren har cirka 38 000 fall av misshandel i nära relation anmälts i landets kommuner. Flest anmälningar har gjorts i januari, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Anmälningarna till polisen går upp under och efter julhelgerna, säger Lisa Rudolfsson, doktor i psykologi och forskare vid Göteborgs universitet, till Siren.

Kvinnojourerna får mer att göra

Att våldet i nära relationer ökar runt jul märker även kvinnojourerna av.

– Det är fler som vänder sig till kvinnojourerna efter storhelgerna. Man stannar gärna kvar i relationen under helgen för barnens skull, och sen går man efteråt, säger Lisa Rudolfsson.

Främst är det alkohol och stress som ligger bakom.

– Det är en grogrund för framförallt det oplanerade expressiva våldet och i destruktiva relationer ökar risken att man brusar upp och blir våldsam. Julen är också en tid då man ska komma samman i familjer och alla familjer är inte helt lätta att umgås med. Sedan är det barnens högtid, och det finns otroligt mycket förväntningar på att allt ska vara bra. Det ger ytterligare stress, fortsätter hon.

En tiondel i Stockholm

En majoritet av anmälningarna under perioden 2016-2018, cirka 32 000, gäller misshandel mot kvinnor av en närstående genom parrelation, medan drygt 6 000 gäller misshandel mot män.

Under 2018 gjordes runt 13 700 anmälningar, varav en tiondel i Stockholm.

Vimmerby sticker ut

I Vimmerby anmäldes under 2018 totalt tolv fall av misshandel i nära relation. Vad som sticker ut i statistiken avseende Vimmerby är att antalet män som anmälde var en tredjedel av det totala antalet anmälningar, fyra av tolv stycken.

Siffrorna för Västervik är 43 anmälningar (36 kvinnor och sju män), och för Hultsfred 15 anmälningar (13 kvinnor och två män).

 

Fakta

Här går det att få hjälp:

* Vid akut läge, ring 112

* Kvinnofridslinjen, nationell stödtelefon, 020-50 50 50

* Terrafem, rikstäckande jourtelefon på 67 språk, 020-52 10 10

* På Unizon.se finns kontaktuppgifter till jourer runt om i landet

* Brottsofferjouren, 0200-21 20 19

* ungarelationer.se, för den som är under 20 år

* BRIS, bris.se, för den som är under 18 år, telefon 116 111

Källa: Vårdguiden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt