Annons:

”Än har det inte varit några akuta kvinnofridsbrott”

Anette Petersson ordförande för kvinnojouren Vändela

”Än har det inte varit några akuta kvinnofridsbrott”

Kvinnojouren Vändela i Västervik är till för utsatta kvinnor som blir misshandlade i nära relationer. Under de stora helgerna när det förekommer mycket alkohol ökar risken att kvinnor blir misshandlade i hemmet.

 

  

Annons:

Under 2018 kom det in drygt 40 anmälningar om misshandel i nära relationer i Västerviks kommun. Det var näst flest anmälningar i hela länet, bara Kalmar hade fler anmälningar, 60 stycken. Ofta går anmälningarna upp under jul-och nyårshelgen, då det förekommer mer alkohol än andra helger.

Anette Petersson är ordförande i Kvinnojouren Vändela i Västervik. Hon berättar att än så länge har det inte förekommit några akuta anmälningar till deras jourtelefon från kvinnor eller män, som blivit misshandlade under julhelgen.

- I Västervik har julhelgen varit lugn, säger hon.

Samtidigt vet hon att nyårshelgen är kvar och statistiskt sätt ökar kvinnofridsbrotten då.

Om man skulle höra att det pågår ett bråk i en bostad ska man agera, menar Anette.

- Ring polisen eller ring på ytterdörren. Ringer man på dörren ska man försöka ha en förevändning om att låna lite socker och gärna få med sig någon mer som moraliskt stöd. Det viktigaste är att man agerar.

Jobbar ideellt

Kvinnojouren Vändela består av ett antal kvinnor som lyssnar och hjälper kvinnor som utsatts för kvinnofridsbrott.

- Vi är till för att kvinnor ska kunna ringa oss. Vi har absolut tystnadsplikt. Vi är ett gäng kvinnor som engagerar oss för att hjälpa och stödja kvinnor som behöver oss, säger Anette Petersson.

Är någon i behov av att komma i kontakt med kvinnojouren är telefonnumret till dem 070-778 21 90.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt