Annons:

Kommun vill se totalförbud mot fyrverkerier – söker stöd

Södertälje kommun vill se totalförbud mot fyrverkerier. Foto: Pixabay

Kommun vill se totalförbud mot fyrverkerier – söker stöd

Södertälje kommun upplever stora problem med fyrverkerier. Nu vill man ha andra kommuners stöd för att införa ett totalförbud.

Annons:

Brevet har gått ut till samtliga ordföranden i landets kommunstyrelser. I brevet skriver Södertäljes KSO Boel Godner (S) bland annat följande:

”Södertälje kommun har ett stort problem med olaglig användning av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Detta pågar främst under december och i början av januari men problematiken finns i varierande grad året om. Polisen, kommunen och räddningstjänsten i Södertälje kommun gör en gemensam bedömning att denna typ av ordningsstörning skapar mycket stor upplevd otrygghet i våra bostadsområden och är ett växande säkerhetsproblem.”

Vill få andra kommuners stöd

Kommuner kan inte förbjuda all användning av fyrverkerier i sina ordningsföreskrifter, men det vill Södertälje alltså ändra på. I brevet skriver Godner att Södertälje arbetet med frågan aktivt i tio år och att problemets allvarlighetsgrad fortfarande är ”helt oacceptabelt”.

Nu har man fattat beslut om att kommunen aktivt ska verka för ett nationellt totalförbud för att privatpersoner att använda fyrverkerier samt ett förbud mot all försäljning av fyrverkerier till privatpersoner. Nu söker man andra kommuners stöd för en gemensam skrivelse till regeringen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt