Annons:

Storsatsning på skog och trä från regionerna i Småland

Foto: Pixabay

Storsatsning på skog och trä från regionerna i Småland

Nu storsatsas det på skogs- och tränäringen från regionerna i Småland. Sammanlagt får man stöd på 26 miljoner.

Annons:

Region Kalmar län har tillsammans med Region Kronoberg, Region Jönköping och EU:s strukturfonder beviljat finansiering av tre projekt inom skogs- och tränäringen. Det är en satsning på sammanlagt 26 miljoner kronor som ska möjliggöra insatser inom kompetensutveckling och mångbruk med skogen som bas.

– Projekten visar på styrkan i samarbetet i Skogs- och trästrategierna och på möjligheterna att driva utvecklingen framåt i alla delar i skogs och träsektorerna. Den småländska skogen och de produkter som kommer ur den är en viktig del av vår framtid, säger Magnus Hellgren, samordnare för Smålands skog- och trästrategier. 

Projekten är:

* KVIST – Kompetensväxel skog och trä Projektet ska utveckla samarbetet mellan små och medelstora företag i skogs- och träindustrin och akademin. Med projektet hoppas man få fler studenter att göra praktik och examensarbeten inom träindustrin.

* Skogens mångbruk kallas projektet som ska organisera mångbrukare med skogen som bas och utveckla arbetet med kompetensutveckling och innovation inom träförädling, naturturism, jakt/fiske och skogens mat. Målsättningen är att skapa en nationell branschorganisation.

* Projektet InsTrä ska skapa en enhetlig kvalitetssäkrad struktur för kompetensutveckling i träindustrin. Strukturen och verktygen ska kunna användas av olika utbildningsanordnare för att höja kompetensnivån hos anställda och konkurrenskraften hos företagen.

I Småland finns 2,2 miljoner hektar skog. 77 procent av marken är privatägd av 44 000 skogsägare. 15 500 personer arbetar i 1 320 företag inom skog och trä som omsätter drygt 40 miljarder kronor årligen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt