Annons:

Vitaminbrist förklarar Östersjötorskens tillbakagång

Brist på tiamin har drabbar Östersjötorsken allvarligt.

Vitaminbrist förklarar Östersjötorskens tillbakagång

Ny forskning visar att Östersjötorsken lider av allvarlig vitaminbrist. Det är tiamin, eller vitamin B1 som fisken har brist på vilket är förödande för torsken.

 

  

Annons:

På 1980-talet fanns det mycket torsk i Östersjön längs med Smålandskusten. Men i slutet av 80-talet minskade Östersjötorsken kraftigt och har sedan dess aldrig återhämtat sig. De senaste åren har mycket av den torsken som fångats varit liten och mager. Nu kan forskare från Stockholms Universitet visa att det är brist på tiamin som drabbat fisken.

- De siffror som våra analyser visar har drabbat Östersjötorsken är brist på tiamin, vitamin B1, säger Lennart Balk, professor vid Stockholms Universitet, som lett forskningen, till SVT Västernorrland.

Liknande forskning har tidigare gjorts på Östersjölaxen, där forskare också konstaterat att tiaminbrist låg bakom nedgången av den fiskarten i Östersjön.

Forskningsresultatet visar att 75 procent av Östersjötorsken drabbats vitaminbrist. Siffrorna bygger på kemiska och biologiska analyser av torsk från Hanöbukten utanför Blekinge.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt