Annons:

Nästa vecka stängs Gamleby hamn av

Gamleby hamn kommer att stängas av med höga stängsel nästa vecka.

Nästa vecka stängs Gamleby hamn av

Stabiliteteten runt silon i Gamleby hamn är dålig och mätningar som gjordes förra året visar att stora delar av Gamleby hamn är instabil. Därför har delar av hamnen spärrats av provisoriskt, men näst vecka kommer nya avstängningar att sättas upp så varken fordon eller fotgängare kommer att nå hamnen i Gamleby.

 

  

Annons:

Det var dagarna innan jul som resultatet av stabiliseringsmätningarna kom.

- Indikationer på att hamnen i Gamleby är instabil gör att vi kommer att stänga av hamnen för både fotgängare och fordon, säger Rickard Ljunggren, mark-och exploateringsingenjör vid Västerviks kommun.

Sedan tidigare har en mindre del av hamnen varit avstängd för fordon, men fotgängare har kunnat nå yttre delarna av hamnen. Men nästa vecka kommer hamnen att spärras av ytterligare.

- Vi sätter upp riktigt höga stängsel så att ingen ska kunna gå ut till hamn kanten.

När startar arbetet med att stabilisera hamnen?

- De mätningar som gjorts visar att det förekommer instabilitet i hamnen. Nu ska vi titta på vilka befintliga konstruktioner som finns för att hålla jordmassorna på plats. Det är vi skyldiga att göra. Senare går arbetet ut på att få förslag på vilka åtgärder som kan göras för att säkra området.

När kommer stabiliseringen av hamnen vara färdig?

- Utredningsarbetet tar hela 2020. Själva arbetet ligger ett par år in i framtiden.

På kommunens hemsida skriver ni att det är ett kostsamt arbete för att stabilisera hamnen, vad beräknar ni att det kommer att kosta?

- Utav erfarenhet vet jag att den här typen av åtgärder är väldigt kostsamma. Det kommer att kosta flera miljoner kronor.

Finns det pengar avsatta till det här arbetet?

- Vi kommer att invänta kommunens budget för nästa år och hoppas få pengar till stabiliseringsarbete då, säger Rickard Ljunggren.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt