Annons:

Västerviks sjukhus har fått flera utländska läkare i ett unikt projekt

18 läkare med utländskbakgrund har fått svensk läkarlegitimation på kort tid. Tre av dem kom till Västerviks sjukhus.

Västerviks sjukhus har fått flera utländska läkare i ett unikt projekt

Ett projekt startade i region Kalmar 2015 där regionen genomförde samtal med de flyktingar som kommit till Kalmar, för att ta reda på vilka som hade sjukvårdsutbildning. Personerna erbjöds utbildning i sjukvårdssvenska och efter tre år har 18 personer fått sina läkarlegitimationer, tre av dem kom till Västerviks sjukhus.

Annons:

Jacqueline Doohan, är handledare vid region Kalmar. Hon var en av de som var med och startade projektet 2015.

- Vi började tidigt i Kalmar län då vi har bra kontakt med asyl – och flyktinghälsan, att intervjua de nyanlända om vilken kunskap de hade med sig när de kom till Sverige, säger Jacqueline Doohan.

Ett 80-tal personer fick möjligheten att läsa sjukvårdssvenska på två av länets Folkhögskolor.

- Vi drog nytta av att vi hade Folkhögskolor i länet och SFI-lärare anpassade utbildningen till de personerna.

Var det svårt att få med alla på tåget till det här projektet?

- Ja till en början var det så. Samtidigt var vi tvungna att ta fram rutiner och riktlinjer för hur utbildningen skulle utformas. Nu är det gjort och det har vi nytta av idag.

18 nya läkare

Sedan projektet startade har 18 nya läkare som har läkarlegitimation slussats ut till sjukhus och vårdcentraler i Kalmar län. Fler står på tur.

Jacqueline Doohan är nöjd med resultatet.

- När vi började med detta, sa Riksrevisionen att det skulle komma att ta mellan fem och sju år innan de första läkarna skulle vara klara. Men det gick på tre år. Vårt arbete visar att det är en vinst för regionen, samhället och de enskilda.

Att utbilda utländska läkare på kort tid i det svenska språket har gått bra, däremot är det svårare att hitta en plats åt dem.

- Blå Kustens vårdcentral i Oskarshamn har tagit emot tre av de läkarna och Västerviks sjukhus har varit skickliga med att låta de läkarna få möjlighet att få en handledare. Dit kom tre läkare varav två är kvar, en av dem har flyttat på grund av familjeangelägenheter, säger Jacqueline Doohan.

Väldigt duktig läkare

En av de läkare som fick möjlighet att börja jobba vid Västerviks sjukhus fick verksamhetschef på kvinnokliniken, Lena Arvidsson som handledare. Hon tycker att det har varit bra för verksamheten att få in en läkare med utländsk bakgrund.

- Han har varit väldigt målmedveten i sin strävan att få en svensk läkarlegitimation, säger Lena Arvidsson.

Hon säger att det tog kort tid för honom att få svensk läkarlegitimation.

- Han skulle klara språket, göra olika kunskapsprov och moment. Han skulle tjänstgöra på olika kliniker för att visa att han behärskade alla bitar inom vården. Han klarade det på knappt två år, säger Lena.

Har det varit svårt för dig att vara handledare?

- Nej, men det har varit väldigt mycket formalia att visa vad den här personen kan och har för erfarenhet samt vilka kurser han har gått.

Är det här sättet att arbeta ovanligt i landet?

- När jag är ute på nationella möten märker jag att andra regioner knappt har börjat att ta emot nyanlända. Vi har redan läkare som är färdiga.

Hon säger att det ändå finns brister i sättet hur vården ser på de läkare som kommit hit till Kalmar län.

- Nyanlända får inte chansen i den omfattningen som de borde få. Jag skulle vilja att fler vågade ta emot dem.

Är det en uppmaning från dig?

- Ja det är det. Vår läkare hade väldigt mycket kunskap med sig från sitt hemland, Syrien. Det är en enorm tillgång att ha någon som kan ett annat språk och som har arbetat på ett mycket större sjukhus än vad Västerviks sjukhus är, säger Lena Arvidsson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt