Annons:

Fler rovdjur i skogarna löser inte problemet med viltolyckor

En större stam av rovdjur påverkar inte viltolyckorna. Regleringen av vilt måste ske på annat sätt.

Fler rovdjur i skogarna löser inte problemet med viltolyckor

I norra Kalmar län sker väldigt mycket viltolyckor. Samtidigt finns här få stora rovdjur som i andra delar av landet håller stammen av klövvilt nere. Frågan om det vore ett sätt att få ner viltolyckorna i norra Kalmar län.

- Nej, säger länsstyrelsen i Kalmar och det gör även Akko Karlsson, politiker från Västervik.

 

  

Annons:

Viltolyckorna i Kalmar län ökar och störst ökning är det i norra länsdelen där Västerviks kommun sticker ut kraftigt. Främst är det rådjur, dovhjort och vildsvin som är de klövvilt som förekommer när det gäller viltolyckor med fordon.

I norra delen av Kalmar län finns det goda biologiska möjligheter för återetablering för stora rovdjur, då det finns mycket klövvilt här. Samtidigt finns det många fårbesättningar utan rovdjursstängsel, vilket ökar riskerna för konflikt mellan människor och rovdjur, skriver länsstyrelsen i Kalmar län.

I vår del av länet finns det en etablerad stam av lodjur, med elva konstaterade föryngringar. Länsstyrelsens mål är att det ska finnas minst fyra till åtta föryngringar av lodjur innan det genomförs skyddsjakt på lodjur.

Här finns varken järv eller björn, en och annan varg passerar länet utan att ha ett revir i länet. Frågan är då om det skulle vara möjligt att öka antalet lodjur för att minska antalet viltolyckor i norra Kalmar län.

- Regleringen måste ske på ett annat sätt än att låta naturen sköta det på egen hand genom att tillåta fler rovdjur i länet, säger Gunilla Johansson, vid länsstyrelsen i Kalmar.

Markägare, trafikanter och jägare har ett ansvar

Akko Karlsson politiker för Miljöpartiet i Västervik samt nybliven innehavare av jaktlicens, anser inte heller att det är en lösning att öka antalet rovdjur i Kalmar län.

- Lodjur är predatorer på rådjursstammen, men de övrig klövviltet, framförallt vildsvin kan de inte rå på.

Viltolyckor med vildsvin ökar kraftigt i norra Kalmar län och är nästan 20 procent av alla viltolyckor i Västerviks kommun. Rådjur står för cirka 50 procent av viltolyckorna.

Hon menar att markägarna har ett stort ansvar för att minska antalet viltolyckor.

- Sätt inte upp åtlar nära trafikerade vägar som lockar till sig framförallt vidsvin. Odla inte majs så nära vägar då vi vet att vildsvin både äter majs och kan få skydd i de odlingarna, säger Akko.

Även jägare har ett ansvar och då både för att skjuta av klövvilt men även för att rapportera om hur naturen förändras.

- Jägarkåren är idag den största forskargruppen och de slår larm när det inte står rätt till i naturen. Man ska inte likställa dem med skjutglada gubbar längre.

Akko menar att det måste till annan form av jaktpolitik i landet.

- Jägare måste ha större möjlighet för att få avkastning på vildsvinsköttet. Kan de sälja köttet så ökar också intresset för att jaga vildsvinen. Det finns redan förslag om det som är i den riktningen.

Ta det lugnt på vägen

Akko anser att det inte bara är markägare och jägare som har ett ansvar utan givetvis också trafikanterna som kör bil.

- Kör lugnt där det finns viltvarningar, håll avstånden när man kör bil. Det är viktigt för att undvika viltolyckor.

Hon sammanfattar sina tankar.

- En ökad stam av lodjur påverkar inte viltolyckorna i den utsträckning som behövs. Det är vildsvinstammen vi måste få ner och det kan jägare göra. Var uppmärksam som bilförare och kör lugnt och försiktigt. Viltstängsel begränsar antalet olyckor men kan ge upphov till att viltolyckorna ökar på andra platser, säger Akko Karlsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt