Annons:

Västerviks kommun kollar efter narkotika i avloppsvattnet

Genom att analysera det som spolats ner i toaletteterna kan reningsveerket ta reda på hur mycket narkotika som används i kommunen.

Västerviks kommun kollar efter narkotika i avloppsvattnet

Västerviks kommun har börjat mäta hur mycket narkotika som befolkningen här lämnar efter sig vid sina toalettbesök. Än är arbetet i sin linda så några resultat av testerna har inte publicerats än.

Annons:

Det började med en fråga som skickades till DVV, där en person ville veta mer om Västerviks kommun kan analysera om det förekommer narkotika i avloppsvattnet.

-  Hej, jag såg på TV – programmet ”Anders och knarket” hur man vid ett kommunalt VA-verk lätt kunde mäta halterna av narkotika som invånarna lämnade efter sig vid toabesök. Jag undrar görs det i Västervik och Gamleby och iså fall hur ser resultatet ut?

 DVV kontaktade Christian Svensson som arbetar som folkhälso-och klimatplanerare i Västerviks kommun och han svarade.

-  Ja vi har genomfört mätningar avseende narkotikatester i avloppet ett par gånger som en test för att undersöka möjligheten om vi kan använda oss av denna metod också i Västervik. Vi har använt oss av ett företag som analyserar vattenproverna efter att vi inhämtat dem.

- Eftersom detta än så länge ses som ett test och att vi vill försäkra oss om att resultatet är tillförlitligt ser vi det än så länge som ett arbetsmaterial. Det är dessutom omöjligt att kunna visa på några trender efter så få prover. Trender ser man först när man utfört provtagning under en längre tid.

Han säger också att det skulle vara en fördel att använda samma mätmetod som övriga områden i landet där man genomfört dessa provtagningar under en längre period. Där är vi inte än.

Varför gör ni de provtagningarna?

- Under en längre period är detta en bra pusselbit för att få en bild över hur trenderna går. Både för oss och för polisen är det en bra fingervisning vilka insatser och hur dessa svarar på hur bilden är vad det gäller narkotikaanvändningen i kommunen. Helt enkelt ett komplement till andra undersökningar inom detta område. Det förekommer olika undersökningar där man som medborgare ska svara på om man provat någon drog eller inte och då kan man svara  ja eller nej. Personligen tror jag det är svårare att ”ljuga” med det som tillslut hamnar på ett reningsverk, säger Christian Svensson.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt