Annons:

Anstalten i Västervik får kritik av chefsjustitieombudsmannen. Foto: Anders Sjögren

FÅNGAR I VÄSTERVIK FÅR KISSA I PAPPERSKORGAR – ANSTALTEN FÅR KRITIK

Intagna på anstalten i Västervik tvingas ibland uträtta sina behov i papperskorgar eller kissankor. Nu får anstalten kritik av chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning.

Annons:

I somras gjordes en oanmäld inspektion på anstalten Västervik Norra. Av inspektionen framgår att fångarna på anstalten vistas i slitna celler utan toalett och handfat. Under vissa nätter hänvisas de intagna till att uträtta sina behov i papperskorgar eller kissankor.

Något som "typiskt sett måste upplevas som förnedrande", skriver chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning i ett beslut efter inspektionen på anstalten. 

Tycker att det är ovärdigt

I protokollet uppger också flera intagna att det är ovärdigt att inte ha tillgång till rinnande vatten samtidigt som de hänvisas till att uträtta sina behov i en kissanka. Andra intagna uppger också att väntetiden till ett toalettbesök är oacceptabel och att det kan dröja flera timmar. 

"Vid rundvandringen i samband med samtalen med intagna uppmärksammade JO:s medarbetare att det i flera celler fanns fulla eller halvfulla kissankor. Vidare upplevdes lokalerna som slitna och luften som dålig", står det i JO:s protokoll.

Antalten har förklarat att avsikten är att samtliga celler ska vara utrustade med toaletter efter en kommande renovering.

"Jag har i ett tidigare beslut uttalat att det typiskt sett måste upplevas som förnedrande av den enskilde att vara hänvisad till att uträtta sina behov i en plastpåse eller papperskorg", skriver Elisabeth Rynning.

Hon menar att det går att ifrågasätta om detta är förenligt med fängelselagens grundläggande bestämmelser om att varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde. 

"Utöka bemanningen"

Kriminalvården behöver, enligt Elisabeth Rynning, i väntan på att det omfattande renoveringsarbetet har genomförts vidta nödvändiga åtgärder för att de intagna även efter inlåsning ska få tillgång till toalett. En åtgärd enligt henne kan vara att utöka bemanningen nattetid.

Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning har även kritiska synpunkter när det gäller isoleringen av fångar och användningen av särskilda celler för dubbelbeläggning – som även de saknar toalett. Hon pekar bland annat på ett en man varit isolerad i en cell utan fönster i flera veckor, ett förhållande som de ansvariga måste se över, enligt beslutet.

Syftet med inspektionen är en del av JO:s uppdrag att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer.

Anstalten i Västervik är en anstalt i säkerhetsklass 2 med 255 platser.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt