Annons:

Särskilt boende i Västervik får skarp kritik av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket är mycket kritiskt mot ett särskilt boende i Västervik. Foto: Pressbild

Särskilt boende i Västervik får skarp kritik av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket besökte ett särskilt boende i Västervik den sjätte februari i år. De konstaterade flera brister i verksamheten och myndigheten kräver nu att de åtgärdas. Bristerna handlar om arbetsförhållandena, risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, ventilationen, kemikalieförteckningen var bristfällig och uppmärkning av hälso- och brandfarliga kemikalier saknades.

Annons:

Arbetsmiljöverket kräver att sex olika brister åtgärdas samtidigt som de ger det särskilda boendet skarp kritik.

– Ni behöver komplettera era rutiner för undersökning av arbetsförhållandena och bedömning av riskerna för era arbetstagare att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet med och hos nya brukare, skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport.

Arbetsmiljöverket menar att det inte finns någon tydligt om hur arbetstagarna ska arbeta och menar att de ska ha kännedom om följande saker: 

 1. Vilka arbetsuppgifter som de ska utföra.

 2. Vilket resultat som ska uppnås med arbetet.

3. Om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur.

4. Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när den tillgängliga tiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras.

5. Vem de kan vända sig till för att få hjälp och stöd för att utföra arbetet.

Kemikalier och brandfarliga produkter

Arbetsmiljöverket riktar också kritik mot att kemikalier som används på det särskilda boendet inte är identifierade eller förtecknade. Kravet är att samtliga kemiska produkter förtecknas och det ska framgå produktens farlighet. Säkerhetsblad till respektive produkt ska införskaffas samt beskrivningar över vilka skyddsåtgärder som ska vidtas vid hantering av produkterna.

Myndigheten upptäckte också burkar/behållare med hälso-och brandfarliga kemikalier som ska märkas upp med produktens namn samt information om farlighet.

Arbetsmiljöverket riktar även kritik mot att datasladdar inte var upphängda, vilket kunde orsaka olycksfall. Arbetsmiljöverket kommer på återbesök den sjunde maj och då ska alla brister vara åtgärdade. Även dokumentationen gällande kontroller av ventilationsanläggningar saknades. Arbetsmiljöverket skriver att lokalerna ska förebygga ohälsa kopplade till luftkvaliteten.

DVV har sökt ansvarig områdes- och enhetschef för det särskilda boendet utan att lyckas.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt