Annons:

Öppnar för att ta emot permitterad arbetskraft – kan handla om tusentals arbetstillfällen

Nu öppnar LRF för att lantbruket kan ta emot permitterad arbetskraft. Foto: MostPhotos

Öppnar för att ta emot permitterad arbetskraft – kan handla om tusentals arbetstillfällen

Lantbruket öppnar för att ta emot permitterad arbetskraft. En första beräkning visar att 8 000 personer kan erbjudas arbete.

Annons:

Livsmedelskedjan, undantaget restaurangnäringen, har hittills klarat sig väl i coronakrisen. Nu öppnar Sveriges bönder och det gröna näringslivet för att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer. 

En första beräkning visar att 8 000 personer kan erbjudas arbete. Det handlar om 5 000 arbetstillfällen inom trädgårdsnäringen och 3 000 inom skogsplantering.

– Många av företagen i primärproduktionen och resten av livsmedelskedjan har just nu både behovet och möjligheterna att ge folk arbete, om vi får rätt beslut tillräckligt snabbt från regeringen, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.

Under måndagen har LRF överlämnat flera förslag till Tillväxtverket för att underlätta för att permitterad personal ska kunna få jobb inom de gröna näringarna. LRF skriver nämligen att behovet av arbetskraft kommer vara stort både inom jordbruket och skogsnäringen, i ett pressmeddelande.

Lagt flera förslag

I förslaget skriver LRF bland annat att man vill att modellen för korttidsarbete utvecklas så att det även gäller småföretagare, att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att bidra till att permitterade och varslade från andra branscher kan få jobb i det gröna näringslivet och att arbetsgivaravgiften halveras för de företagare som tar emot personal från en annan bransch.

– Vi hoppas att Tillväxtverket tar till sig våra förslag, och tar dem vidare till regeringen. Lantbruket har behovet och möjligheterna att hjälpa många som nu kastas ut i arbetslöshet. Smidighet och tillfälliga regelförändringar är en nyckel att för att få näringslivets hjul att fortsätta snurra, säger Anna Karin Hatt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt