Annons:

Detaljplanen för Vitudden – oroas för mer giftutsläpp

Fler personer yttrar sig om detaljplanen för Vituddens båtvarvs expandering.

Detaljplanen för Vitudden – oroas för mer giftutsläpp

Två personer har skrivit till Västerviks kommun och oroas för att det kommer att bli större giftutsläpp i Kanalviken som därefter förs vidare ut till Lucernafjärden, när fler båtar kommer att tas upp och rengöras vid Vituddensbåtvarv.

Annons:

Vituddens Båtvarv vill bygga en nästan 6 000 kvadratmeter stor hall för att vinterförvara fritidsbåtar i. Västerviks kommun har gjort en detaljplan för området som nu ligger ute på samråd.

Två personer har nu yttrat sig om detaljplanen och de oroar sig för att giftiga ämnen från båtbottenfärger kan spridas från Kanalviken ut i Lucernafjärden.

- När båtarna tas upp ur vattnet lyfts de upp med en truck på land där de spolas av med högtryckstvätt. Vid avspolningen lossnar snäckor och bottenfärg som hamnar på marken och sedan rinner ner i Kanalviken, skriver personerna i sitt yttrande.

Flera bottenfärger är godkända för att användas i Östersjön, men det används också bottenfärger som bara är tillåtna på västkusten eller som helt är förbjudna att användas i Sverige.

- Även om bara bottenfärger som är tillåtna i Östersjön används tål inte Kanalviken att ta emot de omfattande utsläpp som blir när en större mängd båtar tas upp och ska rengöras, skriver personerna.

Kvicksilverutsläppen får inte öka

I den senaste statusklassningen klassificerades den ekologiska statusen för Lucernafjärden som ”måttlig” och den kemiska statusen som ”ej god. Miljökvalitetsnorm för Lucernafjärden är att god ekologisk status ska uppnås till år 2027, skälet till tidsundantaget är att god ekologisk status med avseende på näringsämnen kan inte uppnås till 2021, står det i yttrandet.

-        Kvicksilverutsläppen i Lucernafjärden får inte öka om målen ska nås, skriver personerna i sitt yttrande.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt