Annons:

Här är stöden till föreningslivet i Västervik kommun

Många föreningar i Västerviks kommun påverkas hårt ekonomiskt på grund av coronapandemin. Nu finns en lista över vilka beslut kommunens politiker tagit beslut om.

Annons:

"Många föreningar i Västerviks kommun påverkas ekonomiskt på grund av spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 på olika sätt. En del är direkt påverkade, medan andra riskerar att påverkas på sikt. För att förbättra situationen för föreningslivet har kommunen tagit fram åtgärder. Åtgärderna är ett komplement till de statliga och regionala medel som har beslutats", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Kommunen har bland annat tagit beslut om följande:

* Lokal- och anläggningsstöd. 

Lokal- och anläggningsstöd kan sökas med anledning av intäktsbortfall till följd av Covid-19. Stödet beviljas föreningar som bedriver verksamhet i särskilda lokaler och/eller anläggningar och uppbär hyres- eller driftskostnader för dessa. Föreningen kan söka lokalstöd för perioden 1 april – 14 juni 2020 och/eller perioden 15 juni – 30 sep 2020.

– Då resurserna är begränsade kommer Västerviks kommun att behöva prioritera mellan föreningarnas kortsiktiga betalningsförmåga/likviditet. Föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet kan komma att prioriteras, säger Mårten Öhrling, kultursamordnare på Västerviks kommuns kulturenhet.

* Avboka lokaler med kort varsel utan kostnad. 

Föreningar som bokat lokaler och anläggningar via kommunens lokalbokning har möjlighet att avboka dessa med kort varsel. Gäller från 18 maj 2020.

* Möjlighet till anstånd med betalning av fakturor till kommunen.

Föreningar kan få möjlighet till anstånd med betalning av fakturor efter dialog med kommunen.

* Dispens med årsmöteshandlingar för årliga stöd och aktivitetsstöd.

I ansökan om årligt stöd för 2021 och aktivitetsstöd för våren 2020 lämnas dispens på kravet om årsmöteshandlingar. Dessa ska dock vara kommunen tillhanda snarast efter genomfört årsmöte.

* Inga förändringar för årliga verksamhetsstöd.

Västerviks kommun har inte för avsikt att ändra i redan beslutade verksamhetsstöd för 2020.

* Sparbankshjälpen.

Tjustbygdens Sparbank erbjuder också föreningar möjligheten att söka stöd Stödet är till för att stötta ideella förningar som har fått intäktsbortfall eller utökade kostnader för inställda arrangemang eller aktiviteter som skulle skett i närtid, och där konsekvenserna påverkar aktörens möjlighet till fortsatt verksamhet negativt, särskilt avseende verksamhet för barn och ungdomar. Stödet kan också ges till föreningar och arrangörer som ställer om sina aktiviteter i rådande läge.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt