Annons:

Vd:n om att parken öppnar – så många besökare börjar ALV med

Joacim Johansson säger att man har vidtagit alla åtgärder inför öppningen. Foto: Arkivbild

Vd:n om att parken öppnar – så många besökare börjar ALV med

Den 17 juni öppnar Astrid Lindgrens Värld för säsongen. Första dagen släpper man in 1 500 besökare i parken.
– Vi börjar så lågt för att vi vill ha koll på det, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

Säsongspremiären var tänkt att infalla den 15 maj. Men Astrid Lindgrens Värld tog tidigt beslut om att skjuta fram sin öppning på grund av coronapandemin. 

Nu är det dock klart när ALV öppnar för säsongen. Den 17 juni slår man – i kraftigt begränsad form – upp portarna. 

– Vi öppnar några dagar före midsommar och det känns jättebra. Det känns extra bra att vi har gått igenom allt väldigt noggrant och har ett öppnande som kommer kunna hålla linjen för social distansering, säger vd:n Joacim Johansson. 

Första dagen är 1 500 besökare välkomna till parken.

– Det är en låg siffra. 17 juni är parken högsäsongsöppen i vanliga fall men vi börjar så lågt för att vi vill ha full kontroll på det. Målet är att kunna öka successivt efter det och målbilden är att relativt snabbt kunna ha 3 000 till 4 000 besökare i parken.

Har ni någon förhoppning om att kunna ta emot lika många som en vanlig dag någon gång i år?

– Den förhoppningen har vi, men vi får se hur det blir. Jag är en sann optimist och framåt sensommaren tror jag att det kan bli möjligt. Den förändringen känns ganska enkel att genomföra också, det är bara att återgå till det normala. Men vi har inte räknat eller kalkylerat med när det kan bli så, utan vi tar en dag i taget i juni och juli. 

Hur snart hoppas ni kunna nå målbilden om 3-4 000 besökare?

– Kanske redan veckan därpå. Det är viktigt att poängtera att vi har jobbat jättenoga med detta. Det här är inget vi klurat på i några timmar, utan lagt väldigt mycket tid på. Vi hoppas kunna öka med ett antal hundra varje dag och veckan därpå är ambitionen att vara uppe i ett par tusen.

Både ris och ros

Beskedet att ALV ska öppna har både fått ris och ros av allmänheten. Joacim Johansson säger att han har förståelse för att kritik existerar.

– Jag har all respekt och förståelse för att det skulle komma och att båda sidor finns. Vissa tycker vi ska öppna, vissa tycker att vi ska hålla stängt. Det finns en rad olika synpunkter, men vi kommer följa rekommendationerna för social distansering och kommer inte ta in mer folk än att vi kan sprida ut det över parken. Vi öppnar upp för de som har en kortare resa till oss och för att det ska finnas något att göra för barnen och familjen.

Är ni rädda för att ni kan bidra till ökad smittspridning?

– Nej, det är vi inte. Då hade vi inte öppnat. Vi har förberett oss på ett bra sätt och genomför en mängd restriktioner. Gästerna ska spridas väldigt väl och tittar man på andra ställen, så finns det ställen där det är många människor och den sociala distanseringen sköts väldigt bra. Vi har också fått träna i vår lunchrestaurang, med att ta bort platser, ordna uteplatser. 

Kramen utgår

Något som utgår är det nära mötet mellan karaktärer och besökare.

– Kramen och leken med karaktärerna fixar vi inte med social distansering. 

Hur kommer det gå till?

– Karaktärerna kommer att gå av scenen efter föreställningen och sedan töms publikplatserna. Besökarna måste gå ut innan de får gå tillbaka in och leka. Det är några saker som blir annorlunda.

Kommer ni göra något för att försäkra er om att besökare inte reser långt?

– Det är inget vi har kommunicerat ut. Den kommunikationen sköter myndigheterna och det är inte vårt ansvar i det hänseendet. Man får räkna med att en samhällsmedborgare respekterar det. Vi ser det här som att vi gör något roligt för familjer och barn och vet att det finns en längtan efter att vi öppnar. Vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Krisläget är det nya normalläget.

Tror du att ni under sensommaren kan ha öppet helt som vanligt?

– Någon gång under sommaren tror jag att det blir så. Det är omöjligt att hålla emot, tror jag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt