Annons:

SD vill ha svar från Socialnämndens ordförande gällande munhälsan hos äldre

SD vill ha svar om hur äldre omsorgstagaraes munhälsa ska skötas.

SD vill ha svar från Socialnämndens ordförande gällande munhälsan hos äldre

Tre av Sverigedemokraternas företrädare i Västerviks kommun vill ha svar från Socialnämndens ordförande om hur man säkerställer omvårdspersonalens kompetens då det gäller munvården för personer med omfattande omvårdnadsbehov i Västerviks kommun.

Annons:

I en interpellation till Socialnämndens ordförande, skriver SD att munhälsan står i nära samband med hälsan i sin helhet.

- Det är därför helt avgörande att de av våra äldre som har omfattande behov av omsorg och andra med omfattande vårdbehov, alltid får den munvård som de har rätt till.

Det är region Kalmar län som ska svara för en avgiftsfri uppsökande verksamhet bedrivs bland de personer som har dessa behov på särskilda boenden.

- För att detta ska vara meningsfullt förutsätter att samarbetet med kommunerna fungerar fullt ut. Omsorgspersonalens kompetens är i sin tur avhängda av att de genomgår de stadgade årliga utbildningarna.

SD pekar på att det finns en oroande trend att deltagandet sjunker markant i flera av länets kommuner, så gör det även i Västerviks kommun.

- Under tidsperioden 2017 – 2019 har antalet omvårdnadspersonal som genomgått utbildningen sjunkit från 376 till 264 i Västerviks kommun. Situationen blir än mer aktualiserad med Coronapandemin, som medför att munhälsobedömningar inte kan genomföras.

Därför vill SD ha svar på två frågor:

1. Hur agerar du för att för framtiden säkerställa att alla medarbetare inom omsorgen går de utbildningar som erbjuds då det gäller omsorgstagarnas munvård och munhygien?

2. Hur agerar du för att säkerställa omsorgstagarnas munvård och munhygien, nu under pågående Coronapandemin och för framtiden?

 

För Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp

Dan Larsen                         Lage Henning                     Bo Karlsson

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt