Annons:

Ökning av bekräftade fall i veckan:

Lisa Labbé Sandelin tror att antalet bekräftade fall kommer öka i norra länet. Foto: Pressbild

Ökning av bekräftade fall i veckan: "Smittan finns och det kommer visa sig"

Under veckan har provtagningen kommit igång på allvar i Kalmar län. Antalet bekräftade fall har också ökat snabbare.
– Men det betyder inte säkert att smittspridningen ökat, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Provtagning av personer med symtom inom kommunens och regionens vård- och omsorgspersonal har påbörjats under den här veckan. Det har förstås gett effekt på både antalet provtagna och antalet bekräftat smittade i länet. Totalt har 2 867 tester gjorts och 338 av dem är positiva.

Drygt var tionde som testats är därmed covid-19-positiv. 

– Syftet är att man ska kunna återgå till arbetet om man får ett negativt provsvar. Vi har ökat på bred front på kort tid och sett en tydlig ökning. Vi har gått från 60 analyser om dagen till mellan 110 och 120 analyser om dagen. Vi har fortfarande bara statistik för några dagar, så vi får se om det kommer ligga på den nivån eller bli högre framöver, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och fortsätter:

– Även om antalet bekräftade fall ökar är det inte säkert att smittspridningen ökar. Det bör man vara medveten om när man tittar på kurvorna och varför vi ser en ökning. Jag har precis fått data och de positiva provsvaren är fläckvis spridda över länet. Det dyker upp ett kluster och blir det omfattande spridning går klustren ihop. Nu är det där och sen är det ett annat ställe. Så beter sig den här smittan. 

Bättre läge inom vården

Trenden när det gäller inlagda patienter på länets sjukhus är fortsatt ljus. Sex personer har skrivits ut under det senaste dygnet och antalet inlagda är nere i 15. Totalt har 164 personer skrivits ut. 

– Vi fortsätter se en minskning av antalet inlagda patienter, men man ska vara medveten om att faran inte är över. Det pågår smittspridning, men fler har skrivits ut. Det varierar över tid, men det går åt rätt håll gällande belastningen på sjukhusen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist. 

Varför minskar behovet av intensivvård och vad betyder det för sjukvården?

– Varför är omöjligt att säga. Det enkla svaret är att ingen har blivit så dålig att man är i behov av intensivvård. Varför är svårt att säga. Vi ser ett minskat antal över huvud taget och det speglar säkert att vi har någorlunda god kontroll på smittspridningen i länet. Det är förstås så att de som legat på IVA kräver väldigt mycket resurser, så det här minskar givetvis arbetsbelastningen och det är väldigt bra. Vi får hoppas att det håller i sig över sommaren. 

Lisa Labbé Sandelin:

– Det kanske är så att vi varit bra på att skydda de i riskgrupperna, men det är för tidigt att säga det. 

Kalmar län hade länge väldigt få bekräftade fall. Varför fortsatte man inte med smittspårning i större utsträckning?

– Vi har följt de nationella rekommendationerna och det har fokuserats på hushållskontakter och särskilt boende. Det är något vi diskuterar intensivt om, hur och när vi ska utöka. Grunden finns men smittspårning är väldigt personalkrävande. Jag tror att vi kan steppa upp en hel del framöver. Med färre fall kan det vara väldigt gynnsamt att smittspåra. 

När Hultsfreds kommun fick sitt första bekräftade fall inom vården gjordes ingen smittspårning. Om ingen smittspårning görs, hur ska då smittan kunna stoppas?

– Det beror på vad man lägger in i begreppet. Betyder det att hitta alla exponerade, ge de utsatta förhållningsregler eller sätta dem i karantän? Det har inte tillämpats i Sverige. Den delen har hanterats av Vårdhygien och vi har diskuterat kring smittade fall. I början hade vi dåliga möjligheter att provta brett. Nu är läget annorlunda, man får se hur det blir framöver. 

Är det inte risk för större smittspridning om inte smittspårning görs?

– Jo, absolut. Jag kan inte kommentera enskilda fall, men det kanske har gjorts en smittspårning som inte uppfattats som smittspårning. Ibland är det mer en definition. Särskilt boende är det vi har prioriterat, just för att det är en så känslig miljö. 

"Smittan finns"

Hultsfreds kommun har precis noterat tio bekräftade fall och Vimmerby kommun har fortfarande under tio. Men Lisa Labbé Sandelin tror att det snart kommer öka och att mörkertalet är stort.

– Jag tror att vi i och med att vi har den här omfattande personalprovtagningen, som kommer spegla samhällssmittan bättre och visar mer än sjukhusen, gör att de här kommunerna kommer upp i större mängder. Smittan finns och det kommer bli uppenbart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt