Annons:

Viktiga signalen hördes inte alls i kommunen – nu ska orsaken undersökas

VMA-signalen hördes inte alls i Västervik. Foto: MostPhotos

Viktiga signalen hördes inte alls i kommunen – nu ska orsaken undersökas

VMA-testet med tyfontutor ljöd över Sverige på måndagen. Men i Västerviks kommun hördes inget. Anledningen är oklar – och felet ska undersökas.

Annons:

Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas Viktigt Meddelande till Allmänheten-signalen, VMA, som ska varna medborgarna om olika typer av faror och för att få allmänheten att gå inomhus, stänga fönster och ventiler när det är skarpt läge. 

Men när resten av Sverige hörde VMA-signalen var det tyst i Västerviks kommun.

Av oklar anledning fungerade inte igångsättningen, som den här gången skulle ha startats av SOS Alarm.

– Hälften av testen startar vi från Räddningstjänstens lokaler och andra hälften testas från SOS Alarm. Idag var det SOS Alarm som skulle starta testet, men av någon anledning fungerade det inte och därför hördes inte signalen någonstans i kommunen, säger Peter Helge operativ chef på räddningstjänsten på Västerviks kommun.

Nu ska felets orsak undersökas.

– Vi ska undersöka vad det här beror på och det är både olyckligt och allvarligt när test misslyckas, men vi ska också komma ihåg att det här exakt det här som är skälet till att vi gör regelbundna tester av den här typen av system. Så att de ska fungera när det verkligen behövs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt