Annons:

Mardrömsprognos för regionens ekonomi – missar budget med nära 300 miljoner

Foto: MostPhotos

Mardrömsprognos för regionens ekonomi – missar budget med nära 300 miljoner

Den pågående pandemin sätter stora avtryck både globalt och lokalt. Region Kalmar läns ekonomi påverkas i högsta grad. Regionen ser ut att missa budget med 292 miljoner, enligt prognosen.

Annons:

Vid måndagens regionstyrelsesammanträde skulle delårsrapporten ha redovisats, men då situationen är så svårbedömd ersätts den i stället med en ekonomisk uppföljning med en helårsprognos som slutar i ett negativt resultat på 91 miljoner kronor.

Det är en budgetavvikelse på 292 miljoner kronor. Regionen skriver att det kan härledas till orealiserade förluster i värdepapper sedan börsen fallit kraftigt efter pandemins utbrott.

Resultatet enligt balanskravet, där orealiserade förluster inte räknas in, hamnar på 148 miljoner kronor.

"Under hela våren har i stort sett samtliga verksamheter ställt om för att klara utmaningen på bästa sätt. Planerade operationer har skjutits framåt, folktandvården har varit stängd för allt utom akuta behandlingar, folkhögskolorna har ställt in kurser och sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning har säkrats. Detta märks tydligt i helårsprognosen", skriver regionen.

Därför görs underskotten

Regionservice beräknas göra ett underskott på 90 miljoner till följd av inköp av olika former av skyddsutrustning och material för provtagning. Minskade intäkter i sjukhusrestaurangerna påverkar resultatet.

KLT beräknar göra ett underskott på 110 miljoner kronor på grund av det rådande läget med minskat resande och ökade kostnader för specialfordon för att transportera misstänkta covid-19-patienter.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen uppskattas hamna på ett underskott på 289 miljoner. Det rör sig om ökade kostnader till följd av covid-19, men också minskande intäkter i form av patientavgifter och såld vård.

Totalt väntas förvaltningarna göra ett budgetunderskott på 519 miljoner, vilket uppvägs till viss del av överskott på gemensamma poster för pensioner, skatter och finansnetto på 227 miljoner.

Stor osäkerhet

Regionens prognos påverkas också av minskade skatteintäkter på grund av nedgången i sysselsättningen till följd av pandemin. I prognosen finns även kompensation i form av olika statsbidrag inräknade.

Regionen betonar att den ekonomiska osäkerheten är stor. Den ekonomiska uppföljningen godkändes av regionstyrelsen. Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde en protokollsanteckning, där man efterlyser en annan budgetprocess. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt