Annons:

Därför får anrika bilföretaget ny ägare – slutar sälja bilmärke

Det anrika företaget Holmströms Bil är sålt till Landrins Bil och ägarbytet sker den 1 september. Foto: Ossian Mathiasson

Därför får anrika bilföretaget ny ägare – slutar sälja bilmärke

Holmströms Bil har sålt bilar sedan 1952. I höst försvinner det anrika familjeföretaget när Landrins Bil är ny ägare till verksamheten. 
– Företaget lever på sätt och vis vidare, säger Bengt-Åke Holmström, som har drivit Holmströms Bil under de senaste 43 åren. 

Annons:

Holmströms Bil, med anläggningar i både Vimmerby och Västervik, har sålts till den familjeägda koncernen Landrins Bil AB, som tar över hela verksamheten med 30-talet anställda från och med den 1 september. 

– Vi blev kontaktade av Rolf (Landrin, vd på Landrins Bil) som frågade om vi ville sälja och vi har haft en del företag som har velat köpa. En stor del i att vi säljer till just Landrins Bil är för att de har ett långsiktigt tänk och vill driva företaget vidare. Det var viktigt för oss, säger Bengt-Åke Holmström, som har drivit Holmströms Bil med sin bror Christer Holmström i många, många år.

"Passar som handen i handsken"

Efter en hel del diskussioner blev affären klar och nådde offentlighetens ljus i veckan. Personalstyrkan, drygt 30 stycken på de två anläggningarna i Vimmerby och Västervik, informerades om att Landrins Bil tar över från och med den 1 september på onsdagen. 

– För oss har det också varit viktigt att Mercedes godkänner affären och följer med, säger Bengt-Åke Holmström och fortsätter: 

– Vi är Sveriges äldsta Mercedes-återförsäljare med 60 år och Landrins Bil har sålt i 52 år så det var deras chans att bli äldst när de köpte oss, säger han och skrattar. 

Hur kommer det sig att ni säljer verksamheten?

– Jag har blivit äldre (69 år) och vi har inga barn som tar över så vi måste hitta en lösning. Den bästa lösningen är att hitta en köpare och det passar som handen i handsken med Landrins Bil i och med att de har lång erfarenhet av just Mercedes och vet vad det handlar om. När det dök upp en köpare som var väldigt intresserad så kan man inte säga att de får vänta i två år, säger Holmström och fortsätter:

– Vi är ett familjeföretag från 1952 och det är samma sak med Landrins Bil. Rolfs pappa Kurt startade företaget 1968 så det är ett liknande familjeföretag som påminner mycket om oss. Det är viktigt för kunderna och personalen.

"Vi ska inte gå hem"

Både Bengt-Åke och Christer Holmström kommer finnas kvar som anställda när Landrins Bil tar över i höst. 

– Absolut, vi ska inte gå hem. Det har ringt flera personer som har frågat om vi ska sluta men det ska vi inte. Vi fortsätter som anställda och företaget har i dagsläget 33 anställda. 

Kommer det bli några förändringar för kunderna?

– Den största förändringen är att vi byter namn. I övrigt blir det inga stora förändringar när de tar över. Att de funderar på nyanställningar är väldigt positivt. På det här sättet vet de om känner oss att vi är kvar och att det inte blir så stora förändringar. 

Slutar sälja Suzuki

Holmströms Bil säljer Mercedes, Nissan, Citroen och Peugeot och är inne på sista månaden med försäljning av Suzuki.

– Det är ett avtal som vi har sagt upp så det kommer vi bara sälja den här månaden ut. Det gör att vi har plockat in Peugeot.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt