Annons:

”Tanken på att exploatera detta naturområde är omdömeslöst”

En kvinna skriver samrådsyttrande om detaljplanen för Tändsticksområdet.

”Tanken på att exploatera detta naturområde är omdömeslöst”

En kvinna har skrivit ett samrådsyttrande gällande Tändsticksområdet, där hon pekar på det hon anser vara felaktigheter som måste rättas till.

Annons:

Hon skriver att området Värderosen, ska klassas som värdefull natur inte som det står i detaljplanen, natur med lågt värde.

- Största delen av området har ju av Skogsstyrelsen klassificerats som skogliga nyckelbiotoper. Detta har senare också bekräftats av de kompletterande inventeringar som har genomförts, både av länsstyrelsen och av ideella lokala krafter. Dessa visar att områdets naturvärden är synnerligen höga och innehåller unika naturvärden som har mycket stor betydelse för bevarandet av rödlistade arter och därmed den biologiska mångfalden! Dessa värden riskerar till viss del att förstöras om det planerade planprogrammet genomförs, skriver kvinnan.

Omdömeslöst att exploatera området

 Kvinnan anser att börja exploatera detta unika och sjönära område mitt i Västervik, för bebyggelse, förefaller lika omdömeslöst och befängt som att börja exploatera Djurgården mitt i Stockholm för att öka stadens attraktivitet.

- Det är ju istället så att ett bevarat område med höga naturvärden och fina möjligheter till natur, friluftsliv och bad mitt i staden har stor betydelse för attraktiviteten! Låt därför inte Västerviks småstadskomplex förstöra denna unika styrka för framtiden! Programområdet har ju en unik och värdefull natur med en vacker kustlinje i direkt anslutning till Västerviks centrum och skärgård.

Satsa istället på exploatering av Västerviks ytterområden, såsom gjorts t.ex. vid golfbanan. Skydda och vårda istället den unika och vackra kärnan av staden!

Planprogrammets förslag att göra delar av Lögarbergen till en kommunal badplats och skydda resten av som naturreservat framstår däremot som ett framsynt förslag, med syfte att bevara områdets unika styrka. Detta gäller även förslaget att göra ett sammanhängande gång- och cykelstråk längs hela strandlinjen i delområde nr 10. Tyvärr blir dock delar av detta stråk istället en vandring i ett bostadsområde, om planerna på höga bostadskroppar i delområde 3 genomförs.

Kvinnan menar att den naturvärdesinventering som gjordes av området 2018 på kommunens initiativ, kan ifrågasättas.

- Andra inventeringar som gjorts i området 2019 visar att det finns många hotade och rödlistade arter i området, vilket inte framkom vid inventeringen 2018, skriver kvinnan.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt