Annons:

Sjukvården missade hjärtinfarkt – händelsen anmäls

Region Kalmar anmäler den allvarliga händelsen till IVO. Foto: Arkivbild

Sjukvården missade hjärtinfarkt – händelsen anmäls

En man i 65-årsåldern sökte vård på en hälsocentral i länet. Läkaren gjorde en felbedömning och missade att mannen drabbats av en hjärtinfarkt. 

Annons:

Mannen hade haft nattliga bröstsmärtor i ett par nätter i följd och hade vissa riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett år tidigare hade ett arbetsprov genomförts som då inte talade för kärlkramp. 

När mannen kom in till hälsocentralen fick han snabbt gå hem med råd om att återkomma vid försämring. Vid besöket fanns inga större förändringar på det EKG som genomfördes, men några dagar senare visade ett nytt EKG att mannan drabbats av en hjärtinfarkt. 

Region Kalmar anmäler nu händelsen till IVO och skriver såhär om den felaktiga hanteringen: 

"Hjärtsjukdom är förhållandevis vanlig orsak till sådana symtom vid aktuell ålder och sjukhistoria och bör utredas akut på sjukhus. Det var otillräckligt att enbart råda patienten till ny kontakt vid försämring. Det har fördröjt behandling som kunde ha förhindrat utvecklingen. En risk har funnits för livshotande komplikationer. Läkaren har kommenterat att bedömningen påverkades av att det fanns tidigare EKG-avvikelser och att den tidigare utredningen inte hade visat kärlkramp. Orsaken till händelsen betraktas som enstaka felbedömning."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt