Annons:

”Vi kan närma oss en utdöendeskuld”

En grupp som kallar sig för gör naturresetvat av eklandskapet, har gjort en skrivelse där de menar att området runt Tändstickan redan är hårt exploaterat och kommunen måste göra ett naturreservat i hela området.

”Vi kan närma oss en utdöendeskuld”

Norr om Västervik finns ett stadsnära naturområde av mosaikartad karaktär, med naturvärden av nationellt intresse.

Här finns arter och naturmiljöer vi har ett ansvar att bevara, både nationellt och inom EU. Intilliggande områden har redan exploaterats hårt, vilket innebär att man redan närmar sig en utdöendeskuld, skriver gruppen ”Gör naturreservat av eklandskapet”.

  

Annons:

Det handlar om naturvärdena i detaljplan över Tändsticksområdet, som gruppen skriver om. De har tagit initiativ till att inventera området, genom att anlita flera experter. Inventeringarna av naturvärdena presenterar de nu i en skrivelse.

- Planprogrammet behöver ta sin utgångspunkt i de höga naturvärden och de hotade arter som finns i området. Ingenting som planeras får försämra möjligheterna för de hotade arternas långsiktiga överlevnad. Snarare bör ett planprogram gynna och utveckla de naturvärden som finns i området, anpassad skötsel, skriver gruppen.

I naturområdet finns fyra nyckelbiotoper och ett naturvärdesobjekt. Nyckelbiotoper eller värdekärnor som de även kallas, är naturområden som har en nyckelroll att skydda skogens hotade växter och djur. 

Närmar sig en utdöendeskuld

 Nyckelbiotoperna och naturvärdesobjektet sammanbinds av ängar och hagar och de angränsas på flera ställen av värdefull natur.

Centrala begrepp är landskapsperspektiv och den gröna infrastruktur som binder samman olika populationer. Många av de hotade arter som påträffats i området är för sin långsiktiga överlevnad beroende av en mosaikartad miljö med öppna, hävdade marker och betesmarker med lång kontinuitet samt träd i olika åldrar och god tillgång på död ved. Även blomsterrika marker och småvatten är en förutsättning för flera av de påträffade arterna.

Området är avseende arternas bevarande litet.

- Till följd av de omfattande exploateringar som skett i närliggande natur, kan vi redan befinna oss i en utdöendeskuld. Vissa arters livsmiljöer kan redan vara för små och vi kan komma att förlora dem i framtiden. Det är därför viktigt att naturområdet i sin helhet skyddas och bevaras.

EU-skyddade och rödlistade arter

Gruppen tar upp vilka arter som har rapporterats via artportalen de senaste åren och de resultat av inventeringar i området som har lett till många art fynd.

- I området finns sju EU-skyddade arter. Läderbagge, apollofjäril, hasselsnok, ekoxe, spillkråka, nordfladdermus och nattskärra, skriver gruppen.

Det har också rapporterats 73 rödlistade arter. Många av arterna är knutna till eklandskapet. Det gör att gruppen vill att kommunen gör ett naturreservat av hela området.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt