Annons:

Ett steg närmare nytt särskilt boende i Gamleby

Jon Sjölander (M), Saad Benatallah (S), Ingela Svensson (C) ordförande i socialnämnden, Sven-Åke Lindberg, vd för TjustFastigheter och Bostadsbolaget och Jörgen Olsson socialchef Västerviks kommun.

Ett steg närmare nytt särskilt boende i Gamleby

Vid en extra insatt socialnämnd i tisdags beslutade en enig nämnd att lämna förslag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att besluta om ett nytt särskilt boende i Gamleby. Förhoppningen är att det blir så vilket gör att det nya boendet ska vara klart under fjärde kvartalet 2023.

Annons:

Det har varit många turer kring att bygga ett nytt särskilt boende i Gamleby. Redan 2012 började arbetet på allvar och 2014 startade arbetet med en detaljplan för området. Det arbetet tog nästan sex år. När väl det arbetet var klart började den politiska processen, som ytterligare drog ut på tiden. Inte ens ett extra sammanträde i slutet av juni i år kunde få politikerna att enas.

Nu i mitten av augusti kan de skaka hand och säga att de är någorlunda överens, åtminstone om att bygga ett särskilt boende i Gamleby.

52 lägenheter

Det nya särskilda boendet i Gamleby kommer att ersätta Erneborgs särskilda boende som idag är i dåligt skick samt delar av Hagnäsgården, båda ligger i Gamleby.

Det nya boendet kommer att ha större lägenheter vilket innebär att antalet lägenheter minskar jämfört med hur många som finns på Erneborg och som försvinner från Hagnäsgården.

– Totalt kommer det att finnas kvar 60 boende mot 70 boende idag, säger Ingela Svensson (C).

Anledningen är att man tror att människor vill bo hemma längre och att både medicin och teknikutvecklingen gör det möjligt i kombination med att fler trygghetsboende byggs. I Gamleby har det byggt 20 nya lägenheter som trygghetsboende och 30 till är planerade i samma område som det särskilda boendet kommer att byggas.

Ritningarna av lägenheterna visar att de blir 36 kvadratmeter vilket är dubbelt så stora boenden som tidigare.

Bostadsbolaget har tagit fram på hur och var det särskilda boendet ska placeras i Gamleby. Tidigare var planerna att det skulle byggas ovanpå den nya vårdcentral som region Kalmar ska bygga i området. Men nu har man ändrat sig och tänker bygga en byggnad för det särskilda boendet separat, bredvid den nya vårdcentralen.

– Vi ska bygga en kulvert emellan så man kan komma till vårdcentralen under jord med hjälp av hissar, säger Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg.

Oense om upphandling

Partierna i socialnämnden är överens om att bygga ett särskilt boende i Gamleby och att platsen är bra, då den knyter ihop den yngre och äldre delen av Gamleby.

När det kommer till vem som ska bygga det särskilda boendet är man inte överens.

Moderaterna vill att det görs en upphandling där lägsta anbud ska gälla medan andra partier lutar mot att Tjustfastigheter ska få uppdraget att bygga.

– Ja vi har arbetat för upphandlingar vid andra byggnationer i kommunen. Vi har haft diskussioner om vi ska se över bolagsstrukturer och rutiner när det handlar om att bygga lokaler, säger Jon Sjölander (M), förste vice ordförande i socialnämnden.

Moderaterna lämnade en protokollsanteckning där just den översynen skulle bejakas, ansåg de och den synpunkten fick gehör av merparten av socialnämndens ledamöter.

Jon Sjölander menar att byggkostnaderna kan minska vid en upphandling istället för att låta TjustFastigheter bygga.

– Lägre kostnader som skulle kunna gå till vården och omsorgen, säger Jon Sjölander.

Är ni för dyra, Sven-Åke?

– Nej det är vi inte. Det kommer nog Jon också att se att vi inte är om han analyserar det som vi har gjort, säger Sven-Åke Lindberg.

I slutet av augusti ska kommunstyrelsen säga sitt om förslaget om fler särskilda boenden i Gamleby och det slutgiltiga beslutet ska tas i kommunfullmäktige den 21 september.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt