Annons:

Kommunens fordon kostar en miljon mindre i år

Revisorer har kontollerat kommunens fordon.

Kommunens fordon kostar en miljon mindre i år

Kommunens revisorer har kartlagt vad kommunens och de kommunala bolagens bilar kostar varje år. Kommunen får mycket ros, men det finns också förbättringar att göra för att öka kontrollerna av bilkostnaderna.

Annons:

År 2010 beslutade kommunfullmäktige att inrätta en central fordonsenhet i kommunen. Den har till uppgift att leasa fordon och därefter hyra ut dem till kommunens tjänstemän, politiker och övriga anställda inom kommunen. De ska också sköta service och reparationer.

Revisorerna Ulrika Stränge och Emelie Duong har tittat närmare på hur mycket kommunens fordonsflotta kostar samt hur den är organiserad. Deras granskning visar att kostnaden för kommunens och de kommunala bolagens fordon låg på drygt 23 miljoner förra året och beräknas minska till 22 miljoner i år.

De visar på att kommunen och de kommunala bolagen har 208 personbilar och 128 lätta lastbilar. I den statistiken saknas dock ett kommunalt bolag och en kommunal verksamhet.

- Västervik Resort AB är inte med i kommunens centrala fordonsenhet, de är självständiga och äger sju bilar. Anledningen till att de inte är med är enligt bolagsledningen att de aldrig blev tillfrågade, säger Emelie Duong.

Även räddningstjänstens fordon är inte inräknade i den centrala fordonsenheten och det beror på att de fordonen är så specialiserade.

Ett kommunalt bolag har upprättat styrdokument hur fordonen ska hanteras och det är Västervik Miljö & Energi AB, övriga bolag har inte gjort det.

Har inte full kontroll

Revisorerna säger att Västerviks kommun tog ett bra initiativ när man valde att starta en central fordonsenhet.

- Då har man lagt en bra grund, men alla kommunala bolag borde vara med, säger Ulrika Stränge.

Det görs också stickprovskontroller av drivmedelsförbrukning men det görs inte av alla.

- Vi rekommenderar att kommunen och de kommunala bolagen säkerställer följsamhet i kontrollerna. Vi rekommenderar också att dokumentera kontrollerna och alla borde kontrollera antal körda kilometer med inköpt drivmedel per bil, säger Ulrika Stränge.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt