Annons:

Har kommunstyrelsen brutit mot Sveriges lagar – nej enligt rätten

En man nekas ekonomiskt bistånd av kommunstyrelsen i Västervik - han menar att beslutet strider mot svensk lag och EU-rätt, men får inte gehör av Förvaltningsrätten.

Har kommunstyrelsen brutit mot Sveriges lagar – nej enligt rätten

En man har nekats ekonomiskt bistånd av kommunstyrelsen som han sökt retroaktivt ett år tillbaka i tiden. Anledningen är att mannen inte varit tillräckligt aktiv i sitt arbetssökande, enligt kommunstyrelsen. Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och menade att kommunstyrelsen genom beslutet brutit mot Sveriges lagar och EU-rätten.

 

  

Annons:

Kommunstyrelsen anser att mannen inte inom rimlig tid ansökt om möjlig ersättning, han har inte varit tillräckligt aktiv med att söka nytt arbete samt att han inte bedöms ha permanent uppehållstillstånd.

Mannen anser att han ska beviljas sökt bistånd, då han redan för sju år sedan fick uppehållstillstånd som egen företagare, men företaget gick definitivt i konkurs i början av 2020. Han menar att han hela tiden varit aktiv, antingen i sitt företag eller på annat sätt han bestämt sig att jobba med. Arbetsförmedlingen var bekant med hans arbete och bedömt det positivt. Mannen anser också att han har permanent uppehållstillstånd, då han vistats i landet under fem års tid. Mannen skriver i sitt överklagande att kommunstyrelsens beslut både strider mot Sveriges lagar och EU-rätten.

Ska nekas bistånd

Förvaltningsrätten har studerat överklagan och kommit fram till att mannen inte gjort vad som krävs av honom för att trygga sin egen försörjning. Att Arbetsförmedlingen skulle vara positivt inställd till mannens arbete att på nytt starta upp sitt företag igen, medför inte att han kan anses ha uppfyllt de krav som ställs på en biståndssökande ska vara aktiv arbetssökande.

Förvaltningsrätten anser att mannen inte har rätt till ekonomiskt bistånd och överklagan ska avslås.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt