Annons:

  • Ringmärkning av fåglar vid Uknö

    En skäggmeds hona, har fastnat i nätet vid Uknö.

  • Ringmärkning av fåglar vid Uknö

    Eddy Kasselstrand har plockat bort en skäggmes hane ur näten

  • Ringmärkning av fåglar vid Uknö

    Skäggmes hanne på nära håll

  • Ringmärkning av fåglar vid Uknö

    Mathias Näslund visar en gärdsmyg som är redo för att släppas efter att den blivit ringmärkt.

  • Ringmärkning av fåglar vid Uknö

    En av fyra vinterhämplingar som fastnade i näten i lördags.

Ringmärkning av fåglar vid Uknö

Tjust fågelklubb ringmärker fåglar flera gånger i veckan under hösten. I lördags var flera av klubbens medlemmar ute för att fånga fåglar i fångstnäten för att därefter ringmärka dem.

Annons:

Det ringmärktes cirka 30 fåglar i lördags. Det var flest skäggmes och gärdsmyg som trasslades ut ur näten för att sedan mätas, vägas till sist få en liten ring runt ena benet, innan de släpptes fria igen.

Det var Magnus Kasselstrand och Mathias Näslund som ringmärkte fåglarna med hjälp av 13 årige Eddy Kasselstrand som med säker hand trasslade ur fåglarna ur näten.

- Vi mäter vingarna på fåglarna, väger dem och kollar fettet hos dem. Lite fett kan visa att de kommit hit undernatten för att äta. Mycket fett visar att de är redo för att fortsätta sin flytt söder ut, säger Magnus Kasselstrand.

Det ringmärktes cirka 30 fåglar under lördagen. De flesta av dem var skäggmesar och gärdsmygar.

- Vi har upptäckt att en tredjedel av alla gärdsmygar som vi fångar är återfynd, fåglar som vi märkt för ett år sedan. Det innebär att gärdsmygar som håller till här i vassen har vinterrevir i Uknö, säger Magnus.

Övriga arter som ringmärktes var blåmes, talgoxe, grönfink samt vinterhämpling.

- Vinterhämpling är en art som inte häckar så mycket i Sverige utan de kommer hit i flockar under hösten från Norge, säger Magnus Kasselstrand.

Ringmärkningen av fåglar har genomförts i drygt 20 år av Tjust fågelklubb vid Uknö. En av de arter som Magnus Kasselstrand följt under åren är skäggmes.

- Jag har ringmärkt fler är 3 000 individer av den arten här, säger han.

Nästa gång klubben ska ringmärka fåglar vid Uknö är det större fåglar som ska försöka fångas i näten. Då är det ringmärkning av ugglor.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt