Annons:

Sökningen efter jordartsmetaller får fortsätta i tre år till i Olserum

Sällsynta jordartsmetaller som används för elektronikindustrin får fortsätta att sökas i Olserum i tre år till.

Sökningen efter jordartsmetaller får fortsätta i tre år till i Olserum

Bergsstaten har gett tillstånd för det Halmstadbaserade företaget European Mineral Exploration AB att fortsätta leta efter sällsynta jordartsmetaller i Olserum, mellan Edsbruk och Överum.

Annons:

Det är sällsynta jordartsmetaller som används av elektronikindustrin som är intressanta att bryta i Olserum. Det är mineraler som Ytterium, Lantan och Lantanider som bolaget letar efter.

I juni 2017 fick bolaget undersökningstillstånd fram till juni 2020 och nu har bolaget ansökt om att få ytterligare tre år på sig för att söka av området, då även borra ner i berggrunden.

De första tre åren har bolaget utfört fältkartering inom Området Olserum 21, för att för att få bättre förståelse för geografin. Geologer har utfört undersökningar av området i sex dagar samt man har gjort mätningar av strålningen och magnetismen i berget. Berget innehåller en hel del uran vilket gjort det kontroversiellt att bryta malm i området.

Får undersöka i tre år till

Bolaget får tillstånd att undersöka förekomsten av mineral i Olserum i tre år till. I ansökan som bolaget skickat in till Bergsstaten, skriver de att nu vill fortsätta göra fältkartering, utföra markgeologiska undersökningar samt eventuellt genomföra kärnborrningar för att förstå områdets geologi på djupet.

- Området är mycket intressant ur mineralisering-och malmpotentiellt perspektiv, skriver bolaget i sin ansökan.

Bergsstaten anser att tillståndet kan förlängas ytterligare en treårs period, då bolaget gjort en rad undersökningar av området de senaste tre åren.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt