Annons:

Ministern inför julhandeln:

"Handla inte om det inte går att undvika trängsel", är uppmaningen från Ibrahim Baylan. Foto: MostPhotos

Ministern inför julhandeln: "Handla inte om det inte går att undvika trängsel"

Går det inte att handla utan att undvika trängsel ska man inte göra det. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan i dag. 

Annons:

På fredagen höll näringsminister Ibrahim Baylan, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Svensk Handels vd Karin Johansson en gemensam pressträff inför julhandeln.

– I dag har jag träffat representanter från Svensk Handel och Handelsanställdas förbund för att diskutera det allmänna läget, men också diskutera den förmodade trängseln inför kommande reor och inte minst julhandeln. Jag tror att vi alla känner att vi skulle vilja leva som vanligt, pandemin har pågått ett tag. Det är viktigt att understryka att det går fortfarande inte, det blir ingen vanlig jul i år. Alla har ett ansvar för att bidra till att trycka ner den eländiga smittan, säger Ibrahim Baylan (S) och fortsätter:

– I det läge vi är, så är det så att vi avråds i hela landet att besöka butiker, annat än livsmedelsbutiker och apotek. Den handel som ändå förekommer måste organiseras mer smittsäkert. Det gäller även den e-handel som ökar kraftigt nu, vad gäller leveranser och paketutlämning. Eftersom läget är allvarligt måste alla risker för ökad smittspridning minimeras. Trängsel är en stor risk, även inom handeln. Jag vet att många företag inom den svenska handeln har tagit ett stort ansvar. Man har sett stora försäljningstapp och vidtar långtgående åtgärder. Många har lagt om våra vanor och minskat butiksbesök. Nu måste vi hålla i. Det gäller även inför Black Friday och den julhandel som brukar vara en höjdpunkt.

Omedelbara effekter

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, säger att de skärpta råden fått omedelbara effekter i butikerna.

– Många är de handlare som upplever att kundflödena tvärnitar. Givetvis är arbetet med att stoppa smittspridningen helt centralt. Men många handelsföretag får betala ett högt pris. Vi befinner oss för nionde månaden i denna kris, marginalerna är naturligtvis förbrukade. För många butiker är julhandeln skillnaden mellan svarta och röda siffror. 2020 är ett annorlunda år, det gäller även julhandeln och Black Friday. Från Svensk Handels sida har vi sedan pandemins början jobbat nära Folkhälsomyndigheten. Vi har tagit fram riktlinjer och råd som våra medlemsföretag följer. Som avståndsmarkeringar i golven, plexiglasskivor i kassorna, handsprit. Handelsföretag tar ett stort ansvar, säger hon.

Karin Johansson uppmanar alla kunder att sprida ut sina köp och börja med julklappsinköp redan nu. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att trängsel i butiker inte får förekomma.

– Undvik alla typer av trängsel, även vid postutlämningsställen. Undvik att handla i grupp, undvik att vistas i affärs- och butikslokaler. Följ råd och anvisningar. Vi har ett stort ansvar för att följa råden som finns för att minska smittspridningen, säger Carlson.

Ibrahim Baylan uppmanar de som kan att välja hemleverans när de e-handlar och undvika att besöka postombud mellan 15 och 18.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt