Annons:

Strålning i Kattkulleberget försenar planerna vid gamla Vattentornet

Planerna måste ändras vid gamla Vattentornet i Västervik på grund av hög strålning i berget.

Strålning i Kattkulleberget försenar planerna vid gamla Vattentornet

Det är för hög strålning på vissa delar av Kattkulleberget och området omkring. Det innebär att de planerna på att bygga radhus i anslutning till det gamla Vattentornet i Västervik måste förändras. På måndag ska kommunstyrelsen ta upp frågan.

Annons:

Tidigare har det förts diskussioner mellan samhällsbyggnadsenheten (SBE) och miljö-och byggnadskontoret (MOB) om att utföra ytterligare fördjupade undersökningar vid Kattkulleberget och närområdet, på grund av uranhalten och strålningen som läcker ut från berget. I somras kontaktades Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) för att göra en fördjupad analys av urnan halten och strålningen.

Rapporten visar att vissa delar av området, där berggrunden ligger i dagen och med förekomster av sprickor är uranhalten maximal och det är strålningen också. Där berget är täkt av jord och gräs är strålningen betydligt lägre. Strålningen minskar mot sydväst ner mot radhuslängorna, där berget är täkt av ett jordlager. Just vid Vattentornet är strålningen inte lika hög som resten av berget.

Strålskyddslagen

Det finns ingen möjlighet att pröva lokaliseringen av bostäder enligt strålskyddslagen. Däremot ska lokaliseringsprincipen i miljöbalken beaktas. Bestämmelsen innebär att verksamheter eller åtgärder ska placeras på en plats där ändamålet med verksamheten eller åtgärden kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön. Med intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön menas i lokaliseringsprincipen allt som motverkar miljöbalkens mål.

Planförslaget måste ändras

Planförslaget undersöker möjligheten att exploatera 16 radhus fördelade i fyra grupper. Till varje hus ska det finnas en liten tomt. På grund av den höga stålningen kommer det behöva göras åtgärder på berget som reducerar strålningen.

SBE och Mob har utifrån SGU:s rapport gjort bedömningen utifrån lokaliseringsprincipen att berget inte lämpar sig att exploateras med radhus. Det går att göra åtgärder som att reducerar strålningen men hur säkerställer man över tid att det inte blir en fara för människors hälsa? Det finns flera andra platser som lämpar sig bättre att förtäta än just denna.

Omlokalisering

Kommunen har under hela processen informerat och haft löpande dialog med exploatören för att diskutera alternativa lösningar och har landat i ett förslag som innebär att radhusen omlokaliseras till naturområdet söder om berget. Området där radhusen tidigare placerades planläggs istället som naturmark. Vattentornet med tillhörande tillbyggnad berörs inte av omlokaliseringen. En första skiss har tagits fram på ett nytt planområde och bebyggelse längs med Kattkullegatan och Repslagaregatan. Skissen visar enbart var bebyggelsen planeras, aktuella planbestämmelser kommer läggas till efterhand. Eftersom södra delen av planområdet inte fanns med i tidigare planförslag och användningarna inom området omlokaliseras innebär det så stora förändringar av planförslaget att planprocessen behöver börjas om på nytt.

Kommunstyrelsen kommer ta upp frågan på sitt sammanträde på måndag.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt