Annons:

ALV om ny pandemilag:

Joacim Johansson känner större tillförsikt i dag för en öppning i maj 2021. Foto: Arkivbild

ALV om ny pandemilag: "Just det vi har påtalat – det är jättebra"

En ny pandemilag väntas träda i kraft den 15 mars nästa år. Det gör att möjligheterna för Astrid Lindgrens Värld att öppna nästa sommar ökas.
– Mycket glädjande, kommenterar ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Under onsdagen presenterade regeringen ett nytt förslag till pandemilag, som ska gälla tillfälligt under coronapandemin. Lagen kommer, om den går igenom i riksdagen, kunna börja gälla från 15 mars 2021.

Regeringen vill komma bort från ett läge där olika verksamheter måste regleras på samma sätt under ordningslagen. Pandemilagen kan innebära kraftigare åtgärder i Sverige, men förslaget handlar också om att bromsa smittspridningen utan onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert.

– Det är just det vi har påtalat, att man ska betrakta oss på ett annat sätt. Jag har inte sett detaljerna i förslaget ännu och har bara sett vad som rapporterats i andra nyhetskanaler på nationell nivå. Men jag tänker att det är jättebra, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Mycket talar nu för att Astrid Lindgrens Värld kommer kunna ha öppet nästa år.

– Det är den återkoppling vi fått från dels de politiska möten vi haft själva som företag och med kommunen, dels de möten som branschorganisationen har haft. Det handlar om att möjliggöra för verksamheter att ha öppet på ett smittsäkert sätt. Om det blir i nivå som vi branschen tycker får vi se, men förhoppningen är att man särskiljer och betraktar om verksamheten är utomhus, om det är sommar eller vinter och så vidare. Det är också den signalen vi får från Folkhälsomyndighetens rapport från 1 december. Det går att tolka det som – utan att några löften ges – att det finns möjlighet att sunt förnuft får råda. Det gäller inte bara parker utan även idrottsevenemang och kulturevenemang. Det är positivt. 

Hur mycket har det lobbyarbete som ni, kommunen och branschorganisationen lagt ned påverkat?

– Man ska vara ödmjuk med sina egna arbetsinsatser, men helt klart har det bidragit. Det gäller alla andra näringsidkare som har försökt också. 

"Ger större tilltro till öppning i maj"

Regeringen har tidigare kritiserats för att vara saktfärdig med att ta fram en ny pandemilag.

– Man kan glädjas i någon form tycker, även om vi hade önskat det här tidigare. Bättre sent än aldrig är ett bra uttryck i sammanhanget. 

Vad betyder det för era möjligheter framåt?

– Det ger, utan att se vad det faktiskt innebär i detaljer, ett steg framåt i rätt riktning, likt stödet från Kulturrådet. Nu har regeringen och beslutsfattarna en bild av att vi kan ha öppet på ett smittsäkert sätt. 

Känner du mer tillförsikt i dag om att ni kan ha öppet nästa sommar än vad du hade i går?

– Det har ändå skickat signaler om att vi går mot den här riktningen, men givetvis känns det mycket, mycket bättre. Jag är en obotlig optimist, men det här ger förstås mer tilltro till en öppning i maj 2021, säger Joacim Johansson och fortsätter:

– Det är inte bara den här föreslagna pandemilagen, utan vaccinationer och annat. Mycket pekar mot ett annat läge och det såg vi redan i somras, att det var ett annat läge. Alla parker i Europa hade öppet och man såg ingen större smittspridning där. Öland hade bara två procents minskad trafik över bron och det är inom felmarginalen. Det var jättemycket folk där och man såg ingen ökad smittspridning för det. Även om pandemin finns kvar är sommaren betydligt säkrare. Det är mycket glädjande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt