Annons:

POLISEN ÖVERKLAGAR DOMEN – ALV OROLIGA FÖR NÄSTA SÄSONG

Polisen har valt att överklaga förvaltningsrättens dom till kammarrätten och Astrid Lindgrens Värld ser handläggningstiden som ett hot mot öppningen av nästa säsong. Foto: Ossian Mathiasson

POLISEN ÖVERKLAGAR DOMEN – ALV OROLIGA FÖR NÄSTA SÄSONG

Polisens beslut att stoppa Astrid Lindgrens Värld var fel och parken fick rätt i domstol. Nu kommer vändningen. Polisen överklagar domen till kammarrätten och ALV är oroliga för kommande säsong. 

Annons:

Förvaltningsrätten har gett Astrid Lindgrens värld rätt i att varje teaterföreställning ska betraktas som en separat allmän sammankomst. Därmed har domstolen slagit fast att polisens tolkning av lagen var fel.

Polisen har nu överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Tidsaspekten för handläggning i ännu en instans äventyrar nästa års säsong i Astrid Lindgrens Värld och på Astrid Lindgrens Näs. Det skriver ALV i ett pressmeddelande.

"Att Polisen överklagar känns oerhört stressande, då vi redan är i tidsnöd vad gäller planeringen för en öppning av parken till våren 2021. Om ärendet återigen ska malas genom de juridiska kvarnarna tappar vi ännu mer förberedelsetid och ställer ovissheten om en öppning till våren än mer på sin spets. I mina ögon är överklagandet onödigt eftersom förvaltningsrättens dom är oerhört tydlig och klargörande. Att kammarrätten skulle göra en annan bedömning än förvaltningsrätten ser jag som osannolikt. Men oavsett så sprider det en stor osäkerhet", säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld, i en kommentar på ALV:s hemsida. 

"Hamnar under ett kraftigt konkurshot"

ALV gjorde ett minusresultat på cirka 120 miljoner kronor 2020 och skriver i sitt pressmeddelande att det till stor del är på grund av polisens agerande. 

"Utan klartecken för att förvaltningsrättens tolkning av ordningslagen är den rätta riskeras hela säsongen 2021 att behöva ställas in och därmed hamnar hela verksamheten under ett kraftigt konkurshot. Turistnäringen i Vimmerby riskerar återigen ett stort slag", skriver ALV på sin hemsida.

Olle Nykvist, advokat på Cirio Advokatbyrå och ombud för Astrid Lindgrens Värld, säger så här om polisens överklagande.

"Förvaltningsrätten underkände Polisens synsätt i en mycket tydlig dom. Polisen har rätt att begära överprövning av förvaltningsrättens dom men jag ser det som föga troligt att kammarrätten kommer till en annan slutsats än förvaltningsrätten. Samtidigt är det mycket olyckligt att en prövning i kammarrätten äventyrar säsongen 2021 och det är därför av helt avgörande betydelse att förvaltningsdomstolarna nu hanterar ärendet med den skyndsamhet som krävs", säger Olle Nykvist i ett uttalande. 

Texten har uppdaterats.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt