Annons:

Campus fick färre utbildningar än vad man hade hoppats på

Campus i Småland (Vimmerby, Hultsfred och Västervik) fick fyra av 16 sökta utbildningar. Foto: Arkivbild

Campus fick färre utbildningar än vad man hade hoppats på

Campus i Småland sökte 16 yrkeshögskoleutbildningar och fick nöja sig med fyra beviljade utbildningar i denna omgång. 
– Vi önskade självklart att vi skulle få flera utbildningar till vår kommun och region, säger Linda Ungsäter, en av två rektorer på Hultsfred Lärcenter. 

Annons:

På tisdagen presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka ansökningar som beviljas och ingår i yrkeshögskolan med en första start under hösten 2021. 

Av de totalt 1 482 inkomna ansökningarna om att bedriva YH-utbildningar fattade myndigheten beslut om att bevilja 484 utbildningar. Sett till antalet utbildningsplatser rör det sig om närmare 40 000. 

Det blev ingen rolig läsning för Campus i Småland där Hultsfred, Vimmerby och Västervik är verksamma. De ansökte om totalt 16 nya YH-utbildningar och utdelningen blev minst sagt blygsam. En till Campus Hultsfred (sökte fyra), en till Campus Vimmerby (sökte fem) och två till Campus Västervik (sökte sju).

"Mycket oroväckande"

De tre kommunerna beviljades specialistundersköterska med inriktning äldre och välfärdsteknik och Västervik fick dessutom energiingenjör i den senaste omgången.

– Vi är tacksamma för de utbildningarna som har blivit beviljade men vi önskade självklart att vi skulle få flera till vår kommun och region. Vi ser också att flest beviljade utbildningar hamnar i storstadsregionerna, vi tycker att det är mycket oroväckande då de små kommunerna behöver utbildningar på hemmaplan, säger Linda Ungsäter, rektor på Hultsfred Lärcenter. 

Myndigheten för yrkeshögskola skriver på sin hemsida att ovanligt många ansökningar kom in detta år och att beviljandegraden landade på 32–33 procent.

– Nu påbörjas analysarbete kring årets sökomgång och vi kommer att titta på nya strategier för att möta  framtidens behov i respektive kommun och regional samverkan, säger Linda Ungsäter. 

Två befintliga utbildningar, som idag bedrivs på Campus Västervik, söktes om och blev beviljade för ytterligare utbildningsomgångar. Dessa är certifierad produktionstekniker med Lernia som anordnare och food and beverage manager med FEI som anordnare.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt