Annons:

Coronapandemins effekter – fler vill köpa en liten skogsfastighet

Priset på skogsmark ligger kvar på samma nivå under 2020 som under 2019.

Coronapandemins effekter – fler vill köpa en liten skogsfastighet

Trycket på att äga en liten bit skog och ett boende nära naturen har ökat under 2020. Ludvig &Co som varje år sammanställer en rapport om skogsmarkpriser, ser att efterfrågan på just mindre skogsfastigheter på mellan 5-10 hektar ökar.

Annons:

Priset på skogsmark har nästan legat stilla i landet under 2020. I Småland har dock priset gått ner, förutom i norra Kalmar län. En stor anledning till det är att granbarkborren har gjort stora angrepp i stora delar av Småland, medan norra de tre kommunerna Västervik, Vimmerby och Hultsfred har klarat sig bättre. Där ses också att prisbilden på skogsmark är annorlunda än i inre Småland.

Nedgången ar varit 35 kronor per kubikmeter skog, från toppnoteringen 2019 på 722 kronor till 687 kronor under 2020 för skogsmark i Småland totalt, men för norra Kalmar län är priset i stort sett oförändrat.

- Angreppen från granbarkborren har varit den största orsaken till att skogsmarkpriserna sjunkit i Småland under 2020. Däremot säger Skogsstyrelsen att de gör bedömningen att det kommer att bli något mindre angrepp från granbarkborren under 2021, säger Magnus Christiansson, fastighetsmäklare och skogsmätare vid Ludvig & Co.

Stort intresse för mindre skogsfastigheter

Coronakrisen har gjort att fler och fler människor vill flytta ut på landsbygden och då också skaffar sig en egen bit skogsmark, som ofta ingår i köpet av en fastighet.

- Vi ser ett otroligt stort intresse för mindre skogsfastigheter på mellan 5 till 10 hektar skog. Där är prisutvecklingen ofta högre än det genomsnittliga priset, säger Johan Svensson, kontorschef vid Ludvig & Co i Vimmerby.

Fler ortsbor köper skog

I statistiken kan Ludvig & Co avläsa att det är fler ortsbor som väljer att köpa skog. I Småland är det 60 procent av ortsborna som köper skogsmark i sin egen kommun.

Vad får det för konsekvenser att det är fler ortsbor som köper skogsmark?

- Det ska ses som positivt. Det innebär att de som bor på orten är kvar och verkar på orten vilket också ger större skatteintäkter till kommunen, säger Johan Svensson.

Är det någon skillnad om en ortsbo eller någon från en annan kommun som köper skogen för om kommer att avverkas?

- Nej det betyder väldigt lite, säger Johan Svensson.

Är risken för kalhyggen större om en stor aktör köper skogen eller en liten?

- Rent generellt kan man inte säga så. Både stora och små investerare vill ha igen sina pengar.

Varför köper man skog, är det för att göra en långsiktig investering eller är det för att avverka?

- Oftast köper man skog för glädjen av att ha egen skog som man kan vårda.

Läge att sälja

Många skogsägare är idag till åren komna och det syns i statistiken att under de kommande åren finns ett generationsskifte eller ändrade ägarförhållande.

- Jag vill säga att det är läge att sälja just nu. Man ska inte sitta och vänta på en prisuppgång som kanske kommer utan det är nu som det finns en stor efterfrågan på skogsmark, säger Johan Svensson.

För de som väljer att investera i skog finns också andra indikationer som pekar på att skogsmarkspriserna kommer att ligga kvar på en hög nivå.

- Priset på sågat timmer går upp just nu och efterfrågan är väldigt stor, säger Stefan Wärdig, kontorschef vid Ludvig & Co i Västervik och Valdemarsvik.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt