Annons:

Om chefer som vaccinerats:

Vissa chefer på länets sjukhus har vaccinerats när doser blivit över. Foto: MostPhotos

Om chefer som vaccinerats: "Viktigast att dosen inte blir kasserad"

Region Kalmar län ligger före stora delar av resten av Sverige när det gäller vaccineringen. 66 procent av de som är 90 år eller äldre har fått vaccin i länet. Motsvarande siffra för riket som helhet är 46 procent.

Annons:

Kalmar län fortsätter att ligga högt i den svenska vaccinligan. 

– Det som är avgörande för hur långt vi kommer den närmaste tiden är tillgången på vaccin. Vi följer den prioriteringsordning som gäller och ligger bra till när vi jämför oss mot resten av Sverige. Det är väldigt roligt att vi ligger så rätt i fas, säger regionens vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Av de som är 90 år eller äldre i Kalmar län har knappt sju av tio vaccinerats. I Sverige som helhet är det knappt varannan. När det gäller helheten har 6,8 procent i Kalmar län fått en vaccindos. I Sverige som helhet är det 3,9 procent. Totalt har 16 627 doser getts i länet till och med i onsdags. 2 876 personer har fått båda doserna.

– Nästa vecka kommer det också gå ut brev till personer som är 80 år och äldre, säger Marie Ragnarsson.

Av de 18 000 över 80 år som finns i Kalmar län har hälften redan blivit vaccinerade. 

– Det är bara de som inte redan vaccinerats som får brevet. Där kommer det tydligt framgå hur man ska gå tillväga för att bli vaccinerad. 

"Rätt säker"

Fas 3 och 4 kommer längre fram i vår.

– Det beror mycket på leveranserna, men vi ska få större mängder här framöver. Vi kommer också ha större vaccinationslokaler i våra större kommuner. Vi har målsättningen att vaccinera så fort som möjligt när vi har tillgång till vaccin och målsättningen är fortfarande att vara klara till halvårsskiftet.

Marie Ragnarsson känner sig relativt trygg med att det fortsatt är rimlig. 

– Jag är rätt säker i dagsläget, men allt styrs av vaccintillgången. Vi förlitar oss på de uppgifter vi får från staten. Det jobbas hårt både nationellt och inom EU. 

Att Modernas vaccinleveranser försenas och halveras ska inte påverka slutmålet.

– Inte utifrån vad vi vet i det här läget. Det kommer bli en mer utdragen process för 65-plus, men vi gör bedömningen utifrån den lägesbild vi har att det kommer gå.

"Viktigt att dosen inte blir kasserad"

En kommun som sticker ut är Vimmerby, som är jumbo i "vaccinligan" i länet.

– Det är många olika faktorer som spelar in. Vimmerby har haft det tufft och svårigheter att vaccinera. Vi kan heller inte skicka ut små dosförpackningar och det påverkar vilka kommuner man kan skicka ut det till. Vi frågar kommunerna hur mycket de kan vaccinera och gör därefter bedömningen. Har man haft hög sjukfrånvaro är det också svårare att vaccinera.

Runt om i landet kommer rapporter om chefer som gått före i vaccinkön. Det är inga chefer som gått före någon här, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

– Det rör sig inte om att man gått före, utan det har handlat om chefer som vaccinerats med sin personal inom de verksamheter som prioriteras. Det har funnits enstaka fall, där doser finns kvar vid dagens slut, där man inte hittat någon som ska vaccineras i första hand. Ibland vid dagens slut har man inte fått tag i någon och då är det viktigare att dosen inte blir kasserad och då måste det gå snabbt.

Borde man inte kunna ha en planering för det, att det finns ett antal personer i kö, i exempelvis riskgrupper, att ringa?

– På sjukhusen vaccinerar vi personal och involverar inte allmänheten. Det ligger på primärvården och kommunerna. Det skulle skapa en stor röra om vi gjorde så skulle jag tro.

Har du själv vaccinerats?

– Nej. 

I slutet av förra veckan hade 800 medarbetare fått vaccin. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt