Annons:

Byggboom i Västervik – en pandemieffekt

Antalet byggärenden som kommit in till Miljö- och byggnadskontoret har ökat med 20 procent under 2020 i jämförelse med år 2019. Samtidigt har hanteringstiderna av byggärendena kortats på grund av ökad digitalisering i flera olika led.

Annons:

Det är en tydlig pandemieffekt som syns vid miljö- och byggnadskontoret, när antalet byggärenden under 2020 nästan var uppe i 900 stycken. Året innan kom det in 740 byggärenden.

– Det är en ökning på 20 procent, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef för miljö-och byggnadskontoret i Västervik.

Hon spekulerar i att det beror på att människor under 2020 har haft mer tid att vara hemma samt att man valt att inte åka på längre semestrar under året.

– Det verkar som om människor har mer tid och pengar, säger Carolina Stalebrant.

Kortare handläggningstider

Samtidigt som antalet ärenden ökar har Miljö-och byggnadskontoret kunnat korta hanteringstiderna för att ge besked om bygglov.

– Det är en spännande utveckling vi ser.  Vårt systematiska förbättringsarbete som vi jobbat med under flera år har kommit på plats samtidigt handlar det om att vi har ökat vårt digitaliseringsarbete, säger Carolina Stalebrant.

Hon pekar också på att bemanningen varit stabil med erfaren personal på plats under 2020, samt en viss Coronaeffekt.

– Många utbildningar har ställts in under Coronapandemin och många möten har skett digitalt, vilket lett till att personalen kunnat arbeta utan längre avbrott med sina ärenden. Minskad restid, digitala samråd har frigjort tid för byggsidan, säger hon.

"Spännande att utveckla"

Handläggningstiden för bygglov har minskat med sju dagar i genomsnitt.

- Under alla år har vi sett hur man vill minska handläggningstiden. Vi är i ständig förändring och vi tänker redan på vilka fördelar som vi kan ta med oss framåt. Då är det digitala arbetet spännande att utveckla, säger Carolina Stalebrant.

Vilka krav kan detta få för byggsidan i framtiden? Kan det bli tal om att minska personalen när ni lyckas minska tiden så pass mycket genom olika digitala stöd?

– Nej, så tänker vi inte alls. Vår målsättning är att våra sökande ska få ett effektivt och bra bemötande. Vi har inga mål att minska antalet anställda, säger Ulf Jonsson (S) ordförande i miljö-och byggnadsnämnden.

Det finns krav från bland annat Moderaterna att se över hur många som jobbar inom kommunen, de säger att personalstyrkan ökat med 500 personer på några år. Är inte det här en arbetsplats som kan minska några tjänster när ni utvecklar det digitala arbetet?

– Jag ställer mig helt bakom den motionen men det finns inte några effektiviseringskrav på Miljö- och byggnadskontoret. Det finns andra delar i kommunens verksamhet som man kan titta närmare på, säger Marie Stenmark (M), ledamot i miljö-och byggnadsnämnden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt