Annons:

SKÄRPTA RESTRIKTIONER INFÖRS - AFFÄRER OCH RESTAURANGER DRABBAS

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Arkivbild

SKÄRPTA RESTRIKTIONER INFÖRS - AFFÄRER OCH RESTAURANGER DRABBAS

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen presenterade regeringen ett åtgärdsprogram för att motverka smittspridning. Bland annat införs nu skärpningar vad gäller maxantalet för personer i gallerior och butiker, och alla serveringsställen måste stänga klockan 20.30.

Annons:

Den tredje vågen av coronapandemin hotar runt hörnet, och vid en presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten på onsdagseftermiddagen skärpte man ett antal redan befintliga åtgärder för att trycka ner smittspridningen.

Förutom statsminister Stefan Löfven medverkade också socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid presskonferensen.

Statsministern betonade ännu en gång vikten av att hålla avstånd och att trängsel inte ska finnas. Han berättade också att i går hade 660 000 vaccindoser getts i Sverige.

Flera av de restriktioner som redovisades var riktade mot affärer och restauranger.

Vad som sades var:

  • Öppettiderna begränsas för samtliga serveringsställen, även de som inte erbjuder alkoholservering, exempelvis pizzerior, hämtmatställen, caféer etc. Enligt FHM är att det 20.30 som ska gälla för alla serveringsställen från och med 1 mars.
  • Maxantalet för antal personer i butiker, gallerior och gym skärps ytterligare. Hur det kommer gå till presenteras vid ett senare tillfälle då man inte hade detta helt klart för sig. De regionala smittskydden har nu mandat att ta beslut lokalt. Butiker ska också verka för att bara en person per familj ska vara inne i butiken samtidigt.
  • Länsstyrelsen ges möjlighet att efter samråd med regionalt smittskydd stänga verksamheter.
  • Öppettider för serveringsställen inne i gallerior ska kunna begränsas. Något mer ingående hur detta ska göras redovisades ej.
  • Skolor ska i så stor utsträckning som möjligt vara öppna. Men regeringen drar sig inte för att stänga även skolor om det kommer att visa sig vara nödvändigt.
  • Tävlingsmatcher för barn ska ej genomföras. Likaså ska FHM föra diskussioner med Riksidrottsförbundet vad gäller tävlingsidrott även för vuxna för att strama upp detta.
  • Man ska inte ge sig iväg på resa, till exempel till fjällen eller annanstans om man inte känner sig kry och kan hålla alla restriktioner.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt