Annons:

Polisens goda historia var uppdiktad – ”Skrivet med glimten i ögat”

Anders Pleijel, chef för polisområdet, anser att polisen ska hålla sig till sanningen. Bilden är ett montage. Foto: Jakob Karlsson/Polisens Instagram

Polisens goda historia var uppdiktad – ”Skrivet med glimten i ögat”

Polisens underhållande inlägg nådde tusentals personer. Den goda historien var inte bara tillspetsad – den var delvis helt uppdiktad. Nu ska polisområdet se över sin kommunikation på sociala medier.

Annons:

Kolla aldrig en god historia brukar det heta. Det gjorde inte heller undertecknad, vars totala brist på erfarenhet av hasch ledde till att polisens underhållande inlägg svaldes med hull och hår.

”Polis 1 och 2 var idag ute och åkte på vårt första områdespolispass i Västervik när våra erfarna näsor fångade upp en bekant doft. Det luktade hasch! Detta måste undersökas . Polis 1 gör en hård inbromsning och ska kasta sig ur bilen. Polis 2 ropar dock ”du måste ta av dig bältet först” polis 1 svarar ” just det ” samtidigt som han hänger halvt utanför bilen..”, skrev polisen på FB och Instagram.

"Ingenting som ska stretchas"

Roligt förstås. För bra för att vara sant – förstås för vissa och inte alls givet för andra. Polisen hade fått tips från allmänheten och hittade narkotikan på platsen. Hur kul det än var – kan och ska polisen använda fiktion på sina officiella konton? Får man stretcha på sanningen för att nå ut?

Vi ställde frågan till polischefen Anders Pleijel.

– Det är ingenting som ska stretchas på i våra inlägg. Vi är en rättsvårdande myndighet, vi ska vara objektiva, hålla en god ton och främja kontakter med medborgare. När jag ser på det här inlägget så kan jag väl se att det är skrivet med glimten i ögat och narkotikan hittades. Det som inte är sanning är att de nosade upp det. Det hände inte.

Hur ser du på att man skriver det?

– Alltså, både och… Vi är en rättsvårdande myndighet och jag tror att många förstår att det är skrivet med glimten i ögat. Vi har ett regelverk och en handbok för hur vi ska föra oss på sociala medier, men där finns ingenting som styr hur mycket man kan tänja på det man lägger in. Poliserna har skrivet det med glimten i ögat och jag tror knappast att allmänheten missuppfattat det. För mig är det glasklart, men hur man skriver är upp till betraktaren. Det finns säkert mycket väl människor som missuppfattar det.

Ser du det som en skitsak eller tycker du att det är ett problem?

– Det är inte en skitsak, vi ska föra oss och vi ska föra oss på sociala medier. Vi har en sådan diskussion i polisområdet nu och kommunikationsavdelningen ska ha ytterligare en utbildning.

Kan det vara värt det att tänja på sanningen för att nå ut?

– I våra riktlinjer ska vi rikta oss till ungdomar bland annat, men jag kan förstå att en viss typ av människor missuppfattar det och andra tar det som ett skämt. Det kanske inte är värt att ta risken, men det är svårt att avgöra. Jag tror det är bäst för alla om vi följer riktlinjerna som finns.

Kan man lita på övriga inlägg på kontot?

– Jag har inte gått igenom kontot och är väldigt dåligt uppdaterad på sociala medier.

"Kommer väldigt långt"

Polisen på nationell plan har fått en hel del kritik för sin hantering av sociala medier under det senaste året – men det finns förstås också stora fördelar.

– Generellt har vi inom polisen kommit väldigt långt när det gäller sociala medier i Sverige. Vi får ut våra meddelanden på ett ögonblick och kan marknadsföra oss på ett annat sätt än tidigare. På det sättet är det jättebra.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt