Annons:

Rättegången mot Vimmerbypolitikern avslutad

Åklagaren Charlotte Genberg Foto: Anders Blank

Rättegången mot Vimmerbypolitikern avslutad

Under dagen var det slutpläderingar i fallet med Vimmerbypolitikern som åtalas för bland annat grov barnvåldtäkt men också för att ha hotat en partikamrat.
– Det var ett dödshot, säger åklagare Charlotte Genberg. 

Annons:

Det var lite förvirrat när målsäganden, en ung person, och den misstänkta möttes i rättsalen. Det var sal nummer 2 och borden är ovalformade vilket innebar att offer och åtalad så när hamnade bredvid varandra. Men det blev ett nytt arrangemang och den misstänkta tidigare Vimmerbypolitikern flyttades några platser ifrån den person som han misstänks ha utsatt för sexuella övergrepp. Slutpläderingar i den här delen av rättegången var hemliga. 

När det gäller den misstänkta mannens hot mot en kvinnlig partikollega var slutpläderingarna offentliga. Den kvinna som är målsägare behövde inte närvara och åka hela vägen från Vimmerby. Pläderingen sköttes av respektive ombud och målsägarbiträde. 

– Det var helt klart ett dödshot riktat mot den kvinnliga politikern, säger åklagare Charlotte Genberg. 

Alla hot ska anmälas

Målsägarbiträdet Peter Frisén argumenterade också för den kvinnliga politikern. Han försökte försegå försvarets anförande och menar att det samtal som fördes mellan den åtalde och partiombudet inte omfattades av tystnadsplikt. Att det finns en policy inom partiet att alla hot ska anmälas. 

– Det är vär en bra princip att det anmäls, säger försvarsadvokaten Thomas Bodström. 

I samtalet är parterna överens om att den åtalade mannen bland annat sagt "Måste man ha ihjäl henne, för att få tyst och lugnt i Vimmerby?"

– De är olämpligt utan tvekan. Men var detta verkligen meningen att det skulle komma fram? Var det allvarligt menat? Nej, det har det aldrig varit. Det finns heller ingen stödbevisning, bara uppgifter från två olika personer. Att ha dåligt omdöme är inte brottsligt, säger Thomas Bodström. 

Peter Frisén begär å sin klients vägnar ett skadestånd på 12 000 kronor. 10 000 är kränkningsersättning, det är dubbelt så mycket som normalt, men han argumenterar att det händelsen fått stora konsekvenser för kvinnan. 2 000 kronor yrkas för sveda och värk. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvastervik.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt