Annons:

Så ser åklagaren på domen i våldtäktshärvan i Västervik

Åklagaren kommenterar nu domen kring våldtäktshärvan i Västervik. Foto: MostPhotos

Så ser åklagaren på domen i våldtäktshärvan i Västervik

I slutet av förra veckan föll domen mot tv-kändisen i Västervik. Han dömdes för två av våldtäkterna till fängelse i fyra och ett halvt år. Åklagaren Camilla Nordgren kommenterar nu domen.

Annons:

Det var i torsdags som domen meddelades i Kalmar tingsrätt i den uppmärksammade våldtäktshärvan i Västervik. Huvudmannen, känd från en dokusåpa i tv, åtalades för ett 20-tal våldtäkter mot totalt sju olika kvinnor. 

När domen föll friades han dock på en stor majoritet av åtalspunkterna. Han fälldes endast för två av våldtäkterna och friades från ett 15-tal samt åtalet om grov våldtäkt. 

Tv-kändisens försvarsadvokat, Christoffer Järneström, kommenterade domen samma dag som den föll. 

– Min klient förnekat alla anklagelser och det är svårt att acceptera fyra och ett halvt års fängelse när man är övertygad om att allt sex varit frivilligt, sa han och medgav att man till viss del var besvikna på domen. 

Då kan ett beslut komma

Åklagaren, Camilla Nordgren, gick dock inte att nå i slutet av förra veckan. Nu uttalar hon sig för vår tidning.

– Jag kan inte säga mycket. Jag håller på att gå igenom domen, men har inte gjort det klart ännu. Jag räknar med att ha gått igenom den helt nästa vecka. Då kommer jag också fatta ett beslut kring om jag ska överklaga, säger hon. 

Hur ser du på att han friades från många åtalspunkter?

– Jag kan inte kommentera det utan att ha gått igenom domen noggrant.

I domen framkom det från tingsrätten att det ansågs vara vissa brister i utredningen. Hur ser du på det?

– Jag hade inte åtalat om jag inte bedömde att utredningen var klar. Men jag får läsa domen och försöka ta till mig vad tingsrätten sagt. Det handlar om överväganden, men jag kan inte säga så mycket mer.

Var domen en besvikelse utifrån hur många punkter du åtalat honom för?

– Jag vet inte om jag vill uttala mig om att det är en besvikelse. Jag ansåg att de här händelserna behövde prövas i sin helhet. Nu får jag sätta mig in i hur tingsrätten resonerat och därefter komma fram till om jag ska klaga eller inte på domen. Men jag vill inte säga att det är en besvikelse så. 

"Ingen uppfattning om"

Försvarsadvokaten Christoffer Järneström berättade tidigt efter domen att det var sannolikt att domen skulle överklagas. Utöver fyra och ett halvt års fängelse skulle tv-kändisen också betala 315 000 kronor i skadestånd till den unga kvinnan. 

– Som jag har sagt behöver jag gå igenom den i lugn och ro. Innan jag noga tagit del av skälen kan jag inte ta ett sådant beslut och vad advokaten sagt har jag ingen uppfattning om. 

HÄR kan du läsa mer om domen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt